Pagina's

zaterdag 31 mei 2014

Zwijmelen op zaterdag (2.20)

Meer zwijmelen bij Marja

Afgelopen week heb ik de totale plaatsingslijst van Marja eens goed bestudeerd en ik kwam tot de teleurstellende ontdekking dat er nog geen enkel nummer van The Who op stond.. Deze omissie dien ik dus onmiddellijk recht te zetten.
Daarom 4 nummers uit de rockopera Tommy (1969). Het is nota bene mijn favoriete cd.

See me, feel me

See Me
Feel Me
Touch Me
Heal Me

See Me
Feel Me
Touch Me
Heal Me

Listning to you, I get the music
Gazing at you, I get the heat
Following you, I climb the mountain
I get excitement at your feet

Right behing you, I see the millions
On you, I see the glory
From you, I get opinion
From you, I get the story

Listning to you, I get the music
Gazing at you, I get the heat
Following you, I climb the mountain
I get excitement at your feet

Right behing you, I see the millions
On you, I see the glory
From you, I get oponion
From you, I get the story.

The Overture:


Pinball Wizard:

Ever since I was a young boy,
I've played the silver ball.
From Soho down to Brighton,
I must have played them all.
But I ain't seen nothing like him
In any amusement hall.
That deaf, dumb and blind kid
Sure plays a mean pinball!

He stands like a statue,
Becomes part of the machine.
Feeling all the bumpers,
Always playing clean.
He plays by intuition;
The digit counters fall.
That deaf, dumb and blind kid...

... Sure plays a mean pinball!

He's a pinball wizard
There has to be a twist.
A pinball wizard,
S'got such a supple wrist.

How do you think he does it?

I don't know.

What makes him so good?

Ain't got no distractions;
Can't hear no buzzers and bells.
Don't see no lights a-flashin';
He plays by sense of smell.
Always gets a replay,
'N' never seen him fall.
That deaf, dumb and blind kid...

... Sure plays a mean pinball!

I thought I was
The Bally table king ...
... But I just handed
My pinball crown to him.

Even at my favourite table,
He can beat my best.
His disciples lead him in
And he just does the rest.

He's got crazy flipper fingers;
Never seen him fall.
That deaf, dumb and blind kid
Sure plays a mean pinball!
 
 
 
Tommy, can you hear me:

Tommy can you hear me?
Can you feel me near you?

Mother:

Tommy can you feel me?
Can I help to cheer you.
 
 
De rockopera Tommy wordt verteld aan de hand van muzieknummers:
 • Overture / It's a Boy - Captain Walker van het Britse Leger wordt als vermist opgegeven. Hij zit in dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt als gesneuveld beschouwd. Kort daarna hoort zijn vrouw, Mrs. Walker, van zijn vermissing/dood en brengt hun zoon, Tommy ter wereld.
 • 1921 - Vier jaar later, in 1921, komt Captain Walker weer thuis en komt erachter dat zijn vrouw een nieuwe liefde heeft gevonden. Captain Walker vermoordt deze minnaar (of andersom, zie verderop) voor de neus van Tommy. Om de misdaad geheim te houden, dragen Tommy's ouders hem op om te vertellen dat hij het niet gezien heeft, niet gehoord heeft en hij er "nooit van zijn leven iets over zal zeggen". Een getraumatiseerde Tommy neemt het letterlijk en wordt doofstom en blind.
 • Amazing Journey / Sparks - Tommy's onderbewustzijn onthult zichzelf tegenover hem als een lange onbekende, gekleed in een zilverachtig gewaad met een gouden, vloerlange baard. Het visioen van hem lanceert hem in een spirituele reis door zijn binnenste waarin hij leert alle fysieke gevoelens als muziek te interpreteren.
 • Eyesight to the Blind (The Hawker) - Tommy's ouders nemen hem mee naar een kerk en proberen hem te genezen. Eyesight... is het lied van de cultus-leider
 • Christmas - Tommy's ouders maken zich zorgen dat zijn ziel blootgesteld wordt aan verdoemenis, omdat hij niet in contact kan komen met Jezus of kan bidden.
 • Cousin Kevin - Tommy's ouders laten hem achter bij een babysitter, hun neefje Kevin. Hij grijpt de kans aan om Tommy flink te pesten en martelen zonder de vrees te hebben dat er ook maar iemand achter zal komen. Hij raakt op een gegeven moment verveeld doordat Tommy slechts beperkt reageert.
 • Acid Queen / Underture - Tommy's ouders proberen hem nog eens te genezen. Dit keer wordt hij achtergelaten bij een vrouw die Tommy weer bij bewustzijn probeert te brengen door hem te bedwelmen met hallucinogene stoffen. Underture is een uitgebreide muzikale weergave van Tommy's drugs-ervaring.
 • Do You Think it's Alright? / Fiddle About - Tommy wordt achtergelaten bij zijn licht gestoorde oom Ernie, een alcoholistische parafiel. Ernie grijpt de kans om Tommy te misbruiken, zonder dat hij hoeft te vrezen dat iemand erachter zal komen. (...you won't shout as I fiddle about...)
 • Pinball Wizard - Men komt erachter dat Tommy een uitzonderlijk talent heeft om te flipperen en al snel verslaat hij de kampioen van het vorige toernooi. Dit leidt ertoe dat Tommy internationale faam krijgt. Pinball Wizard wordt gezongen door de voormalige kampioen. (...Even on my favourite table, he can beat my best...)
 • There's a Doctor / Go to the Mirror! - Tommy's ouders vinden een nieuwe medisch specialist om achter zijn ziektebeeld te komen en de symptomen hiervan te bestrijden. Na een flink aantal tests wordt hen gezegd dat er medisch gezien niets mis met hem is en dat zijn problemen van psychologische aard zijn. Desalniettemin proberen zij weer in contact te komen met hem, terwijl Tommy's onderbewustzijn ook probeert hen te bereiken. (See me.. Feel me.. Touch me.. Heal Me..)
 • Tommy Can You Hear Me? / Smash the Mirror - Tommy's moeder blijft maar proberen om hem te bereiken en raakt gefrustreerd dat hij haar geheel negeert, terwijl hij naar een spiegel blijft staren. Uit frustratie gooit zij de spiegel kapot. (...can you hear my temper rise...rise...rise...)
 • Sensation / Miracle Cure - Na het stukgaan van de spiegel komt Tommy weer 'bij bewustzijn'. Tommy's wonderlijke genezing baart publiekelijk opzien en hij krijgt een goeroe-status. Daarna krijgt hij een quasi-Messiastische 'sluier' om en probeert zijn fans te leiden tot eenzelfde verlichting als hij doormaakte.
 • Sally Simpson - Sally Simpson is één van Tommy's discipelen. Zij is de jonge dochter van een dominee, die uit haar huis ontsnapt om te komen kijken naar één van Tommy's predicaties. Ze probeert hem uiteindelijk aan te raken, door Tommy om zijn nek te vliegen. Tommy gooit hierna Sally uit een reflex van het podium, waardoor Sally een snee in haar gezicht krijgt.
 • I'm Free - Tommy probeert de mensen die naar zijn predicaties luisteren spiritueel te verlichten.
 • Welcome / Tommy's Holiday Camp - Tommy stelt zijn eigen huis open voor diegenen die ervoor openstaan om zich bij hem te voegen en prikkelt hen om zo veel mogelijk mensen mee te nemen als ze kunnen. Tommy opent zijn huis en dat is dan ook gauw vol met mensen, waarop hij een vakantiekamp bouwt om iedereen te kunnen herbergen.
 • We're Not Gonna Take It - Tommy vraagt zijn volgelingen om zichzelf (tijdelijk) te verblinden, en zichzelf doofstom te maken om werkelijk de spirituele hoogten te bereiken, maar de hardhandigheid van zijn cultus en de uitbuiting van haar volgelingen door zijn familie en aangetrouwden, zorgen ervoor dat zíjn volgelingen tegen hem in opstand komen. (...We're not gonna take it...). In de steek gelaten door zijn volgelingen en aanbidders, krijgt Tommy een nieuwe verlichting. (...See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me...)
Het verhaal over het autistische kind Tommy is een metafoor: de veronderstelling is dat we vijf zintuigen hebben, maar blind zijn voor de realiteit. Tommy staat symbool voor onze eigen onvolkomenheden.
 Uit: Wikipedia


Heeft u er nog niet genoeg van? Hier is de hele opera.


Prettig weekeinde.

9 opmerkingen:

 1. Jemineetje, jij hebt je best gedaan. Ik kom hier later nog eens lezen en luisteren. Dank voor alle moeite, Greet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, jij dacht echt dat moet ingehaald worden! Heerlijk om weer eens te horen!!!
  Alleen de hele opera heb ik maar overgeslagen ;-)
  Fijne zwijmeldag Greet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw Greet..... daar heb je 'even' werk van gemaakt.
  Het is niet mijn smaak van muziek dus zou ook niet zo snel iets van hen geplaatst hebben....
  Overigens, ik ken al die nummers wel want in de afgelopen jaren zijn ze voorbij gekomen in de JEANS-shows...en met een Jeans-Jasje eromheen waren ze prima aan te horen ;-)

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je er een prachtig blog van gemaakt en ik heb fragmenten beluisterd .De hele opera sla ik op in favoriten en ga dit zeker bekijken en beluisteren .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, nog een Who fan. En je maakt het verzuim heel erg goed. Tommy is een prachtig projekt en film.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Complimenten voor het werk en teksten die je hebt geplaats....ik was pas eind '69 geboren sommige komen me vaag bekend voor en de musical ook .

  Fijne zondag ..lie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. The Who heeft vanaf het begin dat ik ze hoorde een plaatsje in mijn hart. Niet (alleen) vanwege hun reputatie door hun ruige optredens, maar vooral sprak de muziek mij aan: "My Generation" paste in mijn zoeken naar mijn plaats in het leven.
  Ik heb me nooit verdiept in de rock-opera Tommy, maar heb genoten van de muziek, tot nu toe: dank je voor het weer onder de aandacht brengen! The Who is muzikaal veel meer dan "een rock and roll-bandje"!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kende de Rock-opera niet. Wat een heftig verhaal voor die Tommy. Ik hoop dat ik er nog eens aan denk om verder te luisteren. De muziek ken ik wel. Maar ik had dus geen idee welk verhaal erachter zat. Dank je wel. Je hebt er veel werk aan gehad om dit te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. WOW... wat heb je er veel werk van gemaakt. Mijn complimenten. Het blijft goede muziek. Ook een beetje nostalgie.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen