Pagina's

maandag 12 mei 2014

Zoek de fout

Op Stap

Mijn twee hoog bejaarde tantes hebben vorige week een uitje gehad van de wijkvereniging. Het was een verassingstocht. De deelnemers werden van tevoren niet verteld waar heen de tocht ging.

Om negen uur stonden de dames, met rolator, klaar bij het wijkgebouw. Daar waren ook al veel andere deelnemers present. Meneer van Dijk, de voorzitter wist te vertellen dat het vandaag een mooie dag zou worden, onbewolkt en zo'n 22 graden. Misschien zou het wel eens de meest mooie dag van de maand kunnen worden.

Het duurde niet lang of de bus kwam er al aan gereden. De dames zochten een mooi plaatsje voor in de bus. Ze hielden er van om voor in te zitten, zo hadden ze een mooi uitzicht. Al rijdende verklapte de voorzitter het reisdoel: s-Hertogenbosch. Er ging een gejuich op in de bus. Klaarblijkelijk vond men het een leuke bestemming.Al spoedig was men op de plaats van bestemming, na eerst nog in de buurt van Nijmegen een sanitaire en koffiestop gemaakt te hebben. De bus parkeerde bij de Sint Jan kathedraal. De groep kreeg daar eerst een rondlijding. Dat was prachtig. Ze kwamen ook nog bij het mooie Maria beeld.

Daarna was iedereen vrij om te doen en laten wat hij wilde. Mijn tantes gingen naar een terasje in de buurt. Hun hadden dorst en wilden graag wat drinken. Tante Truus nam een kopje koffie maar tante Marie zei dat het niet haar kopje thee was en daarom wilde liever een flesje van cola. En natuurlijk werd er een ovenheerlijke Bosse bol bij gegeten.

Toen gingen ze de stad in. Tante Truus was de laatste tijd een beetje aangekomen en zij paste haar kleren niet meer.  Ze wilde daarom een nieuwe jurk kopen. Al snel had ze een leuk exemplaar gevonden voor een leuke prijs. Ze liep naar de paskamers en daar irriteerde ze zich aan een vrouw die net voor haar snel de nog enigste vrije paskamer inliep. Maar ze liet zich daar door niet van de wijs brengen.

Ze liepen heerlijke in het zonnetje te kuieren en bekeken naar de mensen die daar liepen. Jonge mensen, die hun voorbij liepen. Ze beseften zich dat ze niet meer de jongste waren.

Tegen vieren liepen ze naar de boot. Ze zouden een tochtje over het water maken. Daar had vooral tante Marie wel zin in. Om vier uur zouden ze vertrekken, maar om vier uur was nog niet iedereen daar. Er misten nog twee mannen. Mevrouw Jongeling, waarmee de mannen eerder had gepraat, zei dat ze de heren nog zo gewaarschuwd had om op tijd te komen. Mevrouw Jongeling kende de mannen en wist dat ze regelmatig te laat kwamen. Maar gelukkig niet lang daarna kwamen de mannen hijgend aan en kon de boot vertrekken.

De boottocht was prettig en aan het einde er van stond de bus al weer op het gezelschap te wachten om hen naar huis te brengen.
Maar voordat ze thuis kwamen was er nog een gezellig diner bij een van de van der Valk restaurants.
Tante Marie nam een Gordon Blue met een portie rode kool en aardapelpuree en tante Truus wilde een snitsel met groene kool en patat. Tante Marie keek zo eens naar beide borden en zei: "Jij krijgt veel meer als mij!" Tante Marie nam een wijntje maar tante Truus drinkt nooit geen alcohol en vroeg om water. Na het eten pakte tante Truus haar portomenee, maar dat was niet nodig, het eten was bij de prijs bij inbegrepen.

Om acht uur waren de dames weer thuis, ze hadden een gezellige dag gehad.

8 opmerkingen:

 1. O jeetje. Hier ga ik even voor zitten. Ik mail je de gecorrigeerde versie wel even, want ik kan hier niet het hele verhaal kwijt met vetgedrukte woorden. Laat je me weten of ik alle fouten gevonden heb?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je gemaild. Helaas nog een paar over het hoofd gezien. Er waren dan ook meer dan 50 fouten. Leuk dat je meegedaan hebt.

   Verwijderen
 2. Ik dacht al: wat maakt Greet opeens een boel fouten. Hoe moet ik haar dat fijnzinnig vertellen?
  Maar gelukig: je deet het er om.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O! Ik was met verbazing aan het lezen. Morgen ga ik fouten zoeken. Nu val ik bijna in slaap.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die Tante Marie en Tante Truus toch. Daar maak je nog eens wat mee mee. D'n olifant

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De fouten waren inderdaad legio. Maar ik ken bloggers die ze maken omdat ze gewoon niet beter kunnen. Toch kom ik er graag en ga dan uiteraard niets over dat taalgebruik zeggen. Dat zou de stemming alleen maar verpesten.
  Maar jij doet het er om. Ha, dan heb je aan Marja een goede. Dat is een taalpurist. Hopelijk heeft ze ook de foutieve omzettingen meegenomen in de beoordeling.
  Ik meld me wel als het hier om onbedoelde taalfouten gaat :-). Maar dat zullen wel grote uitzondering zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef Nederlandse les aan buitenlanders. Mijn taalgebruik moet dus goed zijn maar ik maak ook mijn fouten. Hier heb ik het dus voor de grap gedaan. Het is best nog wel moeilijk.
   Zoals je schrijft, de taal is niet voor iedereen even makkelijk. Iedereen heeft zo zijn eigen sterke kanten. Ik lees ook blogs waar taalfouten gemaakt worden. Ik vind het geen probleem en lees eroverheen.
   Wel vind ik het een probleem wanneer men uit laksheid niet goed Nederlands schrijft. Bijvoorbeeld wanneer iemand een moeilijk woord gebruikt, weet hij niet altijd goed hoe hij dat schrijven moet. Ik denk dan dat het een kleine moeite is het even op te zoeken. Bovendien geeft het programma er een rood kringeltje onder.

   Verwijderen