Pagina's

vrijdag 27 november 2015

WE 300 Snert

Mieke was in de keuken om de laatste hand te leggen aan het eten van vanavond. Jannie en Piet bleven eten. Gezellig zo samen, Jannie en Piet en Gerard en Mieke. Jannie was iemand vol humor. Ze kon leuke verhalen vertellen. En schrijven ging haar ook goed af. En daarom was ze vorig jaar ook een blog begonnen. Ze had al meer dan honderd volgers, maar dat hadden er heel wat meer kunnen zijn als haar teksten er verzorgder uit zouden zijn. Het krioelde er van de fouten. Hoofdletters en punten, de belangrijkste ingrediënten voor een zin ontbraken er. 't Kofschip? Nooit van gehoord. Nog eens overlezen? Niet nodig. Rode kringeltjes onder een woord? Waar zijn die voor? Moeilijke woorden schreef ze, zoals ze praatte. “Is toch veel makkelijker om te lezen!” Aaneenschrijven? Jannie had last van bindingsangst.
Mieke had weleens geprobeerd het aan te kaarten door te zeggen dat Jannie geen respect voor haar lezers had, maar dat werd weggewuifd. “Ach, ze weten heus wel wat ik bedoel.”
Zo, de soep was klaar. Haar erwtensoep, een recept van haar grootmoeder, was vermaard. “Ha, heerlijk,” zeiden de anderen, “erwtensoep van Mieke!” Gerard schepte de borden goed vol met voor ieder een groot stuk rookworst.
Toen begon men te eten. “Hè, bah, vies, bllll, jakkes”, klok het uit de monden.
“Wat is dit? Wat heb je nou gemaakt?” vroeg Jannie.
“Erwtensoep.”
“Oké, er zitten erwten in, maar waar is het varkensvlees, het spek en het zout? Dit is echt snert.”
“Ach,” zei Mieke, “het eten zelf is niet zo belangrijk, je weet toch wat ik bedoel door jullie uit te nodigen.”
“Maar dit is echt snert. je hebt niet erg je best voor ons gedaan.”
“Klopt,” zei Mieke, “net als jij met je verhaaltjes.”
Dit is de WE voor de maand november. Het woord dat niet gebruikt mocht worden is 'spellen'.
Kijk bij Plato voor meer WE-verhalen.

7 opmerkingen:

 1. Hoera, je blogt weer. Welkom terug met deze mooie WE. Dit is wel een heel heftige afrekening voor iemands spelling. Moest iedereen zijn of haar kom leegeten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Greet je bent er weer. Welkom terug. Ik heb dit jaar nog geen snert gegeten. Sommigen lusten het zelfs in de zomer.
  Je WE brengt me op een idee.

  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuk verhaal met een behoorlijke boodschap, Greet. Leuke WE.

  Ik heb één opmerking. In de laatste drie regels moet Jannie toch eigenlijk Mieke zijn. Mieke had de soep gemaakt, Jannie was de schrijfster van de blogs en Mieke wilde haar iets duidelijk maken. Of begrijp ik het toch verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een goed oog voor detail, Plato. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het gewijzigd.

   Verwijderen
 4. Voor mij geen snert dit jaar.... Spelling vind ik niet belangrijk, zolang er maar plezier is bij het schrijven! Leuk verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo dat is een duidelijke boodschap voor Jannie. Origineel. Welkom terug!

  BeantwoordenVerwijderen