Pagina's

zaterdag 27 oktober 2012

De regels van Matthijs

Maandag 8 oktober 2012 zond de NCRV de documentaire De Regels van Matthijs uit.

 Hier kunt u de documentaire bekijken. Sorry, maar het embedden lukt me nog niet.

Ik vond de documentaire zeer indrukwekkend, maar ook Matthijs zelf maakte een grote indruk op me. Henk50 schreef er al eerder over en onlangs ook Tistje. (Als u dat laatste wilt lezen, waarschuw ik u bij voorbaat, het is een lang verslag.)

Ik ben Matthijs niet maar toch herkende ik een aantal dingen bij hem. Twee voorbeelden:
 • Een ongelooflijke rotzooi in huis hebben maar je daar niet echt bewust van zijn en er in ieder geval geen last van hebben. Ook de noodzaak er niet van inzien het te moeten opruimen.
 • Het onbegrip van de boze buitenwereld. Mensen begrijpen vaak niet wat je bedoelt en dan zeggen zij dat jij hen niet wilt begrijpen. Maar ik kan die mensen niet begrijpen. Het is vaak onlogisch wat ze zeggen. En dan begrijpen mensen mijn logica niet.
Gelukkig heb ik een begeleidster die mij bij bovengenoemde zaken helpt.

Waar ik me echt boos om maakte was de uitspraak dat Matthijs zich te veel achter het autisme verschuilt. Ik denk dan dat men bedoelt dat hij weliswaar autisme heeft maar dat hij daarom wel normaal kan doen. Ik heb het zelf vaak ervaren. Niet dat mensen het tegen je zeggen maar voor zover ik het kan inschatten bedoelen ze het wel.
Dan denk ik: "Jullie snappen er niets van." Of misschien snappen ze het wel maar zijn ze niet bereid er rekening mee te houden. Dat is lastig voor hen. Het is makkelijker te zeggen dat de ander niet meewerkt.
Toen ik geboren werd, was een bepaald gedeelte van mijn hersenen niet ontwikkeld. Waarom verwachten mensen dat ik dat deel wel kan gebruiken als het er niet is? Als je geen benen hebt, kun je toch ook niet lopen!

3 opmerkingen:

 1. Ik werd als neurotypical tot tranen toe geraakt door deze documentaire. Wat me vooral heel verdrietig maakte was het onvermogen van de begeleiders t.o.v. Matthijs. Is er in onze samenleving nu echt niets te verzinnen voor Mensen als Matthijs? Of: is er niets te verzinnen sámen met Mensen als Matthijs om werkelijk samen te kunnen leven? Is er dan echt geen plaats in deze herberg?

  En de rommel in huis heb je goed weten te verbergen, hoor! Hoe lang ben je daarmee bezig geweest? (grapje)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nu te weinig tijd maar wil het graag een keertje bekijken. Zelf heb ik twee zoons met een vorm van autisme. Ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De docu is echt de moeite waard, zowel voor autist als voor neurotypical.

  BeantwoordenVerwijderen