Pagina's

woensdag 29 mei 2013

Waar was u?

Er zijn van die mensen die van veel belangrijke gebeurtenissen in Nederland of in de wereld nog feilloos kunnen zeggen waar ze waren toen ze het vernamen. Ik herinner me er een zestal.
Uiteraard herinner ik me nog meer gebeurtenissen, maar ik weet niet meer precies waar ik was toen ik het vernam. Bijvoorbeeld de moord op John Lennon, de moord op Marten Luther King, het begin van de Golfoorlog, de treinkaping door Molukkers enz.

Kunt u nog zeggen waar u was toen u vernam van bepaalde gebeurtenissen?

Ik herinner me de volgende:

8 januari 1962, de treinramp bij Harmelen, 93 doden.
Ik zat in groep 6 van de lagere school (11 jaar). Ik was ziek thuis van school. Mijn moeder ging 's middags altijd even een dutje doen. Als er een kind ziek thuis was van school, moest die altijd mee naar bed. Mijn moeder luisterde dan altijd eerst naar het radionieuws van 13.00 uur en ging dan slapen. Die dag in het ouderlijke bed naast mijn moeder hoorde ik van dat verschrikkelijke treinongeluk.

22 november 1963, de moord op president John Kennedy, Dallas.
Het was 's avonds 19.00 uur. Ik was 13 jaar. Ik zat samen  met een aantal broers en zussen in de huiskamer. Mijn oudste zus was aan het strijken. De radio stond aan vanwege het nieuws. Plotseling kwam het bericht op de moord op Kennedy.

16 augustus 1977, de dood van Elvis Presley.
Ik was met vakantie in Zweden (Stockholm). Ik belde 's avonds met een zus en van haar hoorde ik dat Elvis Presley was overleden.

4 oktober 1992, vliegtuigramp Bijlmermeer, 43 doden.
Zondagavond, rond een uur of acht. Ik was die dag met mijn toenmalige echtgenoot op bezoek geweest bij een broer. Hij zou ons met zijn auto naar de trein brengen. Maar eerst moest hij nog even bij zijn ex langs. Wij bleven in de auto zitten. Bij zijn ex hoorde hij van de ramp. Opgewonden kwam hij het ons in de auto vertellen.

31 augustus 1997, het  auto-ongeluk met prinses Diana in Parijs.
Het was midden in de nacht  van zaterdag op zondag. Ik kon weer eens niet slapen en ben maar naar beneden gegaan. Daar ben ik verder gaan puzzelen aan een legpuzzel. Ik had de radio erbij aan staan. Toen, rond een uur of half drie, hoorde ik tijdens een programma van het ongeluk van prinses Diana. Toen kwam er van slapen helemaal niets meer.

11 september 2001. terroristische aanslagen in de USA, bijna 3000 doden.
Om half drie 's middags had ik een afspraak bij vrienden. Toen ik er kwam, hadden ze, heel ongebruikelijk, de televisie aanstaan. Daar vernam ik van de aanslagen.

8 opmerkingen:

 1. Bijna alle gebeurtenisse die jij beschrijft weet ik nog waar ik was .Behalve de treinramp bij Harmelen,ik ga ervanuit dat ik op school zat want ik was ook 11
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op 22/11/63 was ik thuis met mijn ouders en broertje.
  Op 4/10/92 haalde ik 2 tantes van de bus, die bij ons kwamen klaverjassen.
  Op 11/9/01 was ik op kantoor in Den Bosch. In de koffiecorner heb ik rond 3 uur de eerste beelden gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Whow dat je dat allemaal zo goed weet.
  Ik zou het niet meer weten, die treinramp, was ik er nog niet, ik ben van 1961
  De moord op Kennedy, was ik nog heel jong.
  De anderen weet ik natuurlijk, alleen van de Bijlmer ramp weet ik wel heel zeker, wat ik deed, ik was in de keuken en schrok me rot toen ik het hoorde. Ons kopje koffie smaakte toen niet zo lekker meer.
  Oh en over Prinses Diana hoorde ik bij het ochtend nieuws, dat wilde ik toen altijd even zien.
  Ja en nu ik er over na denk, Amerika, de Twin Towers, ik was aan het strijken, beneden en had de tv aan.
  Kon niks meer doen, compleet lam geslagen en heb de hele dag de beelden gevolgd en de gebeurtenissen.
  Jeemig dat het zo ineens allemaal boven komt.

  Knuffels
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elvis Presley en 11 september 2001 daarvan weet ik nog precies waar ik was .
  --
  Ik was op 11 sept 2011 op mijn werk. Daar hoorde ik op de radio al berichten ..
  begreep het nog niet helemaal er was nog veel onduidelijk.. Eenmaal thuis waren de kinderen al uit school en de t.v. stond aan. Ze dachten dat het een actie film was.. wel raar op alle netten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zijn inderdaad allemaal memorabele momenten. Ik weet nog wel een aantal gebeurtenissen te herinneren waar ik was. De moord op JFK. Ik was thuis (net zo oud als jij) en we hadden de TV aan volgens mij. Ik kan me de beelden tenminste nog zo goed herinneren. En de Bijlmerramp zagen we op TV, we woonden er niet eens zover vandaan. Wij gingen 3 dagen later op vakantie met het vliegtuig. Ik ben niet bang maar toen zat ik niet rustig.
  De dood van Diana zagen we ook op het nieuws. Ik was echt van slag en de volgende dag op het werk was het echt het gesprek van de dag. En dan de ergste 9/11. Ik was op mijn werk en had een Engelse collega aan de telefoon. Ze vroeg of we het al gehoord hadden. Wij wisten nog van niks. We zochten op de computer naar het nieuws en zagen het beeld van de eerste brandende toren. Even later vloog het 2e vliegtuig in de 2e toren, die horrorbeelden zal ik nooit vergeten...
  En zo zijn er natuurlijk nog wel meer gebeurtenissen die je nooit vergeet en ook niet waar je toen was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We kregen pas in 1967 de eerste TV, maar met zo'n ding zal ik me ook niet herinnerd hebben waar ik op sat moment was. Ik heb alleen van die laatste een sterke herinnering. Ik was destijds op fietsvakantie door Frankrijk en in La Mure zag ik een hotelletje dat me wel wat leek. Met mooi weer hadden ze de kroegdeuren open en iedereen zat toch binnen aan de bar TV te kijken. Ik dacht dat het een film was met veel speciale effecten. Daarbij is mijn Frans zeer matig en vooral gericht op het bestellen van voedsel en overnachtingsplekken. Later zag ik op mijn kamer die beelden wederom, maar nog altijd alleen voorzien van Frans commentaar. In een telefooncel heb ik voor de verandering eens mijn zuster gebeld om te horen wat er nu precies aan de hand was. Een paar weken later was ik thuis en toen heb ik me er pas wat meer in verdiept.

  Met het Engelse of ander koningshuizen heb ik bitter weinig. Wat dat betreft heeft de moord op Pim F, het exploderen van de spaceshuttle en de aanslag op Utoya veel meer indruk op me gemaakt. Van die drie weet ik overigens ook niet het jaartal en waar ik toen was.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In 1977 was ik op vakantie met mijn ouders.
  4 oktober 1992 was ik in ons huis met mijn schoonouders en nu exman, mijn toemalige schoonzusje woonde toen in de bijlmer, wat waren we blij dat we haar toen aan de telefoon kregen.
  31 augustus was ik op weg naar een workshop met een vriendin toen we het hoorden.
  11 september was ik eerst thuis en daarna ging ik naar school, ik zat toen op de pabo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet geen jaartallen. Ik weet van de treinkaping, de kaping van de school, moord op meisje Arnhem, koude oorlog, Brezjnevs dood, koude winter 1979 enzovoort.

  BeantwoordenVerwijderen