Pagina's

dinsdag 4 december 2012

Kekererwten

Ik ben een groot liefhebber van de Turkse keuken, met uitzondering dan van die mierzoete baksels. Veel gerechten heb ik leren koken door mijn Turkse vriendinnen.
Een van mijn lievelingsgerechten is kekererwteneten (etli nohut yemeği). Ik gebruik het woord kekererwten, waar anderen kikkererwten gebruiken. Het maakt niet uit. Het is hetzelfde product.

Een groot voordeel van de Turkse keuken is, dat men niet met grote lappen vlees werkt. Ik hou niet zo erg van vlees, alhoewel ik geen vegetariër ben.


Kekererwten zijn heel gezond, Ze bevatten veel voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetten. Het eten ervan verbetert de vetsamenstelling van het bloed en de controle op de suikerhuishouding, zegt men.

Ingrediënten:
Ik kan geen hoeveelheden geven omdat ik alles zo uit de losse hand doe. Doe het gewoon naar smaak.
  • olijfolie
  • chilipoeder
  • tomatenpuree
  • runderpoulet
  • kekererwten gedroogd, eerst voorweken
  • bouillon
  • aardappel, in stukjes gesneden
  • paprika, in stukjes gesneden
  • ui, gesnipperd
  • peterselie
  • zout, naar smaak
Verwarm de olie in een pan. Doe er de tomatenpuree en het chilipoeder bij en bak dat even lekker door. Daarna gaat het vlees erbij en goed aan alle kanten bruin bakken.
Daarna gaan de kekererwten in de pan en een fikse hoeveelheid bouillon, aangelengd met water. En als laatste de aardappel. Laat dit alles een uurtje pruttelen.
Ondertussen bak je de gesnipperde ui glazig en de paprika knapperig.
Proef nu eerst de kekererwten. Zijn ze nog niet gaar, dan laat je het hele zaakje nog even pruttelen. Als ze gaar zijn, doe je er de ui, de paprika en de peterselie bij. Nog even goed doorkoken en klaar is Kees (of in dit geval Ali).


Gooi het vocht niet weg! Dit hoort bij het gerecht.
Turken eten dit eerst, daarna komt er pilav (met eventueel een kippenpoot). Dus niet met elkaar, maar achter elkaar. Maar je kunt het ook als maaltijdsoep eten met pide (Turks plat brood) erbij. Geef er een lekkere sla bij.

Op dit gerecht kun je eindeloos variëren.
Allereerst kun je kekererwten uit een blikje nemen. Dat verkort de kooktijd aanzienlijk.
Verder kun je kippenstukjes nemen in plaats van runderpoulet.
En in plaats van kekererwten kun je allerlei andere groenten nemen: aubergine, champignons, sperziebonen, bloemkool, noem maar op. Of een combinatie ervan. Pas dan wel de kooktijd aan. Met courgette alleen is het niet zo lekker, maar wel in combinatie met andere groenten. Zelf vind ik het lekker om er 10 minuten voor de tijd een zakje soepgroenten door te gooien.

Afiyet olsun! (Eet smakelijk)
En vergeet na het eten niet de kok toe te wensen: Dat je handen maar gezond moge zijn! (elini sağlık)


Recept rijstpilav (pirinç pilavı)
  • Turkse rijst (gewassen)
  • vermicelli
  • olijfolie
  • water of bouillon
Verwarm de olijfolie. Gooi er de vermicelli in (niet te veel, alleen maar voor het kleurtje), Als de vermicelli bruin is, doe je er de rijst bij. Deze ook even bakken. Daarna het vocht, zo veel dat de rijst er enigszins ruim onder staat. Laat dit twintig minuten koken. Laat daarna de rijst nog even , met het deksel op de pan, staan voordat het opgediend wordt. Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan is. Zo niet, een beetje kokend water erbij. De rijst niet doorroeren!

4 opmerkingen:

  1. Mmmm dat klinkt en ziet er allemaal heerlijk uit! Ik denk dat ik je recept van de kikkererwten maar eens ga uitproberen binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zult het vast wel lekker vinden. Ik ben vergeten erbij te schrijven dat het ook heel goed in de diepvries kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga je blog volgen! En nog hartelijk bedankt voor de award, ik vond het erg leuk en heb de vragen ingevuld.

    BeantwoordenVerwijderen