Pagina's

woensdag 19 december 2012

Stigmatisering autisme

Het volgende bericht van de website van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme)  gaat me na aan het hart:

NVA wil einde aan stigmatisering autisme


Nieuwsmedia melden dat de 20-jarige Adam Lanza, die op een basisschool in het Amerikaanse Newtown een bloedbad aanrichtte, mogelijk een vorm van autisme heeft; het syndroom van Asperger wordt genoemd. (Anderen menen dat hij een persoonlijkheidsstoornis had)

De Nederlandse Vereniging voor Autisme NVA maakt zich zorgen over deze berichtgeving omdat daarmee de suggestie wordt gewekt dat het mogelijke autisme van de dader hem gevaarlijk maakte. Autisme is geen oorzaak van, noch excuus voor crimineel of gewelddadig gedrag. Voor zover bekend brengt autisme geen verhoogd risico op crimineel of gewelddadig gedrag met zich mee. Mensen die autistisch zijn kunnen zich misschien wat anders gedragen, teruggetrokken leven, of wat nerd-achtig overkomen, maar dat maakt hen geen gewetenloze massamoordenaars.

In de praktijk zijn mensen met autisme vaker slachtoffer van pesten of geweld, dan dader. De NVA roept daarom media en het publiek op om mensen met een autismestoornis niet te stigmatiseren. Zij kampen ook zonder een extra stigma al meer dan genoeg met vooroordelen, uitsluiting en onbegrip.

Het is heel erg met wat er in Newton gebeurd is. Je kunt je er eigenlijk nauwelijks een voorstelling van maken, zo erg. Maar waarom wordt dat dan weer gerelateerd aan autisme? Toen Anders Breivik in Noorwegen zijn misdaden pleegde, werd er ook meteen gezegd dat hij autisme zou hebben.

Dat er wat met de geestelijke gezondheid van beide mannen wat aan de hand is, moge duidelijk zijn. Maar, zoals blijkt uit bovenstaande brengt het hebben van autisme niet een grotere kans op het veroorzaken van een bloedbad met zich mee dan het niet hebben van autisme.

2 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk Greet, maar anderzijds kan ik me voorstellen dat men denkt wat je schrijft: mensen met autisme lijken agressiever en voelen zich minder begrepen, dat merk ik hier thuis tenminste. Aan ons, ouders en hulpverleners de kunst om het kind in een goed evenwicht te krijgen voor zijn toekomst één grote ellende wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind die berichtgeving heel erg. Er wordt nu gezegd dat mensen met Asperger agressief zijn, punt. En ik ken niemand die zo zachtaardig en lief is als mijn Aspie vriend, ik kan me hem niet agressief voorstellen. Dus.

    BeantwoordenVerwijderen