Pagina's

dinsdag 25 december 2012

Woensdag 25 december 1957

Vervolg van Dinsdag 24 december 1957

Op eerste Kerstdag moest Greetje al weer vroeg opstaan. Ze zouden om half elf naar de Hoogmis.  Ook daar werden weer veel kerstliedjes gezongen. En er werd een ander kerstverhaal verteld dat Greetje niet goed begreep (Joh. 1, 1-18). Maar het was weer wel mooi in de kerk. En na afloop mocht ze weer de mooie kerststal bekijken. De beelden waren bijna net zo groot als Greetje.

Zo ongeveer zag de kerststal in de kerk eruit, maar dan met veel meer
herders en schaapjes, en natuurlijk de kameel.
Moeder was naar de vroegmis geweest en toen ze thuiskwamen was er een heerlijk ontbijt (het woord brunch kende Greetje niet). Broodjes en beschuit die ze normaal niet kregen. En er was krentenbrood met spijs. Greetje at altijd eerst het krentenbrood op en als laatste de heerlijke, zoete spijs.

In de kerk hadden de kinderen gehoord van Vrede op aarde en allemaal deden ze hun uiterste best om geen ruzie te maken met Kerstmis. Als er al één een beetje vervelend ging doen, werd er al gauw door een van de andere kinderen gezegd: vrede op aarde. En waarlijk, er werd geen ruzie gemaakt. Ook Greetje deed haar best om die dag niet vervelend te zijn. Het was een heel bijzondere sfeer. Twee dagen in het jaar werd er niet of nauwelijks ruzie gemaakt.

Daarna ging iedereen rond de kersttafel staan, de kaarsjes in de boom gingen aan en ze gingen kerstliedjes zingen. Dat was heel mooi.  Allemaal verzameld rond het kindje Jezus. Zoals dit lied:


Maar deze vond Greetje het mooist:


's Middags werd er een bezoek gebracht aan opa en oma. Greetje vond het wel leuk maar het was er altijd vreselijk druk. In de zomer, als er veel bezoek was, konden ze nog buiten zitten en spelen, maar nu, in de winter zat iedereen binnen. Opa en oma hadden 10 kinderen, 6 schoonkinderen en 30 kleinkinderen. De meesten kwamen op eerste kerstdag. Geen wonder dat Greetje het wel erg druk vond.

Om 5 uur was er weer de gang naar de kerk. Ditmaal voor het Lof. Dat duurde niet zo lang, ongeveer drie kwartier met een korte preek. Verder was het heel veel zingen.

Thuis was er het kerstdiner. Nu was er rollade, maar Greetje hield niet van vlees en vandaag hoefde ze geen vlees te eten. Verder was er heerlijke tutti frutti en er waren twee soorten groente. Greetje kon dus kiezen wat ze het lekkerst vond. Uiteraard ging tijdens het eten de kaarsjes in de kerstboom weer aan en moeder stond weer klaar met haar emmer water.

Daarna moest Greetje en de andere kleine kinderen naar bed. Ze was ook doodmoe. Ze had vannacht maar kort geslapen en er waren veel dingen anders dan op een gewone zondag. Maar ze vond het, zoals elk jaar weer, een bijzonder mooie kerstdag.

Wordt vervolgd.

1 opmerking:

  1. Kerst een bijzondere tijd, speciaal voor kleine kinderen, alles in anders, naar de kerk, veel zingen, winterse gezelligheid, bij de kolenkachel je warmen, traditie, lekker eten, vrede bij de mensen, een ander sfeer, saamhorigheid, leven op dat moment en genieten, tijd voor andere dingen. Het is nog steeds het beleven in mijn herinnering van zo'n kerst aangepast aan de tijd. Alleen later ga je begrijpen wat het inhoudt, de herders die op bezoek gaan bij Maria en Jozef en de enige echte Koning allertijden komen bewonderen. Herders destijds het uitschot, slecht volk voelden zich geroepen om eer te brengen aan deze mens, op aarde gekomen met een roeping. Hoe het met de herders afgelopen is verteld het verhaal niet maar ongetwijffeld zal het een goede wending aan hun leven hebben gegeven. Zij hebben de roep aangegrepen en zijn op pad gegaan, dankbaar ben ik mijn ouders dat ook ik in die traditie ben opgegroeid en het licht heb mogen aanschouwen 2000 jaar later. Een licht dat er is in moeilijke tijden, maar ook in goede tijden en ik dankbaar ben voor de zegeningen mij gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen