Pagina's

zaterdag 17 augustus 2013

Zwijmelen op zaterdag (35)

Meer zwijmelen bij Marja.

Begin jaren zeventig zat ik op de avondschool. Voor mij zat Laurens, hij was helemaal weg van Noorwegen (en ik een beetje van hem). Elke keer weer vertelde hij erover.  Hij heeft mij ook aangestoken want op een gegeven moment vroeg ik mijn vriendin: "Zullen we naar Noorwegen gaan?"

Ik ben niet zo van die warme vakantielanden, en helemaal niet als het daar een drukte is. Ik ben meer iemand die houdt van vakantiebestemmingen off the beaten track. Je zult me niet  in Spanje of zo tegenkomen.
Wij gingen dus in 1975 naar Noorwegen. Later ben ik er nog 12 maal geweest. Ook ander noordelijke landen zoals IJsland, Zweden en Finland heb ik een of meerdere malen bezocht.

De eerste keer dat ik in Noorwegen was, was ik meteen verkocht. Wat een land! Voor mij was het toen, en is het nu nog steeds, het mooiste land van  de wereld. Waar, anders dan in Noorwegen, is het mogelijk om 's avonds 11 uur in je T-shirtje in de zon te zitten? En later heb ik toch heel wat andere landen, ook op andere continenten bezocht.

Omdat ik toen verwachtte er nog vaker te komen, besloot ik de taal te gaan leren. Met een man of 10 zaten we op een cursus van de, zo heette dat toen nog, Volksuniversiteit. Onder leiding van een geboren Noorse. We zijn in totaal 10 jaar bij elkaar gebleven, eerst op de Volksuniversiteit en later bij de lerares thuis. Heel bijzonder.

De lerares was een prettige vrouw die ons niet alleen de taal, maar ook de cultuur van Noorwegen, en dus ook Lapland, bijbracht. Door haar ben ik in aanraking gekomen met de joik, de muziek van de Samen (Laplanders).

Dit zegt Wikipedia erover:
Joik (ook wel yoik, luohti, vuolle, leu'dd, of juoiggusis) is de traditionele muziek van de Saami en een van de oudste muziekvormen in Europa.
Joik maakt deel uit van een zeer oude religieuze traditie; dat is waarschijnlijk de reden, waarom het door de christenen werd verboden. De traditie heeft dit taboe echter overleefd.
Een joik gaat over de essentie van hetgeen of degene die bezongen wordt. Je zingt echter nooit een joik óver iemand, maar je zingt iemand altijd zijn joik toe.

Het lukt me helaas niet het filmpje hier te plaatsen. Vandaar deze link:
http://www.youtube.com/watch?v=KqubyHoF4Rs&list=RD0246WW3D5a_TU

Prettig weekend.

De zangeres is zelf geen Noorse, maar een Finse. Hier vindt u meer over haar.

15 opmerkingen:

 1. Mocht ik ooit behoefte hebben aan vertalingen uit het Noors, dan weet ik waar ik zijn moet :) Want Google is ook niet alles. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest. Jouw enthousiasme is aanstekelijk. De muziek vind ik heel bijzonder. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Greet het heeft iets van Keltische muziek weg ik mag het instrumentale graag horen in deze kwestie omdat helaas de taal niet versta, maar toch er van genoten dank je :-D

  Heb je gezien je taal kennis en liefde voor het land nooit overwogen te gaan emigreren?

  Fijn weekend wens ik je xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel overwogen om daar te gaan wonen, maar gezien mijn 'aandoening' is dat een stap te ver.

   Verwijderen
 4. Wat een bijzondere muziek, ik hou daar wel van ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. na eerst je mooi verhaal gelezen te hebben is de muziek inderdaad heel toepasselijk. Mooie combinatie al is de muziek niet zo mijn stijl.
  Gezien jouw voorliefde voor die landen kan ik me heel goed voorstellen dat deze muziek je ook raakt.

  Fijn weekend...  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hola Greet, Bij het item insluiten staat duidelijk: "Insluiten op verzoek uitgeschakeld", daarom kan je geen clip op je site plaatsen.
  Geen onaardig nummer en daar heb ik alles mee gezegd. Salu2 Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig zeg!! Ik kende dit niet, maar wat een mooie eerlijke muziek. Bedankt dat je mijn kennis weer een stukje vergroot hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele mooie muziek, ook de herinneringen. Toepasselijke keuze.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Apart deze muziek. Ik ben jammer genoeg nog nooit in die landen geweest, de wens is er wel.
  Wel volg ik een aantal blogs van Nederlanders die daar wonen dat is ook leuk.

  Fijn weekeinde

  Lieve groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een aparte muziek, maar elk land heeft zo zijn eigen stijl. En als je affiniteit hebt met een land ga je de muziek vanzelf waarderen. Heel leuk zoals je over die landen vertelt.
  Vorige jaar september zijn we tijdens een cruise 2 dagen in Noorwegen geweest, 1 dag op Ijsland, de Faroe-eilanden en de Shetland eilanden. Prachtige landen.
  Ijsland was een grote wens van mij, maar vanwege de 'kou' kreeg ik manlief daar niet mee naar toe op vakantie, dus dit was een mooi alternatief. Ik zou graag een rondreis door Ijsland willen maken, maar het zal er wel nooit van komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat mooi. Een hele aparte keuze! Hoog op mijn verlanglijstje, Noorwegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een bijzondere muziek en ook bij mij hoog op het verlanglijstje Noorwegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben er nooit geweest en zou er graag eens heengaan!
  Margo - trulyfair

  BeantwoordenVerwijderen