Pagina's

zaterdag 19 januari 2013

Zwijmelen op zaterdag (8)

Zaterdag: Zwijmelen-op-zaterdagdag met Marja

Tegenwoordig is het vrij gemakkelijk om als onbekende Nederlander op tv te komen.  Genoeg programma's waar je je 15 minutes of fame (of korter of langer) kunt halen.
Begin jaren 70 was dat wel even wat anders. Het was zeer uitzonderlijk om als onbekende Nederlander de tv te halen. Ik had eind 1970 mijn 1 second of fame.

In het programma Toppop moest je raden wie er de volgende week nr. 1 stond. Ik stuurde maar eens een briefkaartje (zo ging dat toen) en voorspelde Gilbert O'Sullivan met Nothing Rhymed. Alleen omdat ik hem zo leuk vond.
Laat ik het nou toch bij het juiste eind hebben. De namen van de tien winnaars werden opgelezen en mijn naam (+ woonplaats) was als eerste aan de beurt. Daar was mijn 1 second of fame. En fame was het. Ik heb er best wel leuke reacties op gehad. Er waren toentertijd nog maar 2 zenders en geen commerciële tv, dus de helft van Nederland, of meer, keek ernaar.

We wonnen een platenbon van, ik meen, 20 gulden. In ieder geval genoeg om een elpee te kopen. Nu lijkt het een kleinigheidje, maar toen was het best wel veel. Elpees waren duur, je kreeg niet maar zo wat en zo veel geld verdiende je niet.

Ja, en dan moet je een elpee kopen. Je wilt wel die, en die, en die. In gedachten had ik de platenbon al wel tien keer uitgegeven. Uiteindelijk werd het toch Led Zeppelin. De elpee Led Zeppelin III met daarop Immigrant Song. Grijsgedraaid heb ik die plaat. Heerlijk zwijmelen.Ik heb helaas geen goed filmpje kunnen vinden, de beeld- en/of geluidskwaliteit was slecht.

"Immigrant Song" werd geschreven tijdens Led Zeppelins tournee  in het midden van 1970. Het openingsconcert van deze tournee vond plaats in Reykjavik, IJsland en inspireerde Robert Plant om het nummer te schrijven.

De tekst van het nummer is geschreven vanuit het perspectief van Vikingen die vanuit Scandinavië naar het westen roeien om nieuwe landen te ontdekken. De tekst verwijst expliciet naar de veroveringen van de Vikingen en de oude Noordse godsdienst (Fight the horde, sing and cry, Valhalla, I am coming!).
wikipedia

Ah, ah,
We come from the land of the ice and snow,
From the midnight sun where the hot springs flow.
The hammer of the gods will drive our ships to new lands,
To fight the horde, singing and crying: Valhalla, I am coming!

On we sweep with threshing oar, Our only goal will be the western shore.

Ah, ah,
We come from the land of the ice and snow,
From the midnight sun where the hot springs blow.
How soft your fields so green, can whisper tales of gore,
Of how we calmed the tides of war. We are your overlords.

On we sweep with threshing oar, Our only goal will be the western shore.

So now you'd better stop and rebuild all your ruins,
For peace and trust can win the day despite of all your losing.
 
 
Begin jaren 80 zou ik zelf op vakantie gaan naar IJsland. Wat een mooi land!

P.S. Wie kan mij helpen? Aan het eind van de jaren 60, of in de jaren 70 werd er een elpee uitgebracht door een groep (ik meende Amerikaans). Aan de ene kant stonden diverse nummers, aan de andere kant stond één nummer, een uitgebreide versie van een van de nummers van de ene kant. Het is een grote hit geweest, het was dan ook een geweldig nummer. Ik kan me toch niet meer de naam van de groep en van het nummer herinneren. Weet iemand welk nummer van welke groep ik bedoel?


.
 

21 opmerkingen:

 1. Heerlijk nummer van Gilbert O'Sullivan. Leuke herinneringen.Echt een zwijmelnummer.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je uitgebreide zwijmellog. Leuk dat gewonnen hebt. Gilbert geniet mijn voorkeur, met Led Zeppelin heb ik helemaal niets. Geeft niks. Er zullen vast mensen van genieten.
  Ik hoop dat iemand je kan helpen met de naam van die elpee.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bak met herrie met Led Zeppelin slechts 10 seconden beluisterd. Afgrijselijk vinden wij.
  Nothing rhymed van Gilbert O' Sullivan roept bij ons allebei fijne herinneringen op. Het nummer is uit 1971, het jaar dat wij op nine-eleven (die term werd vanaf 2001 gebruikt) in het huwelijksbootje stapten en nu ruim 41 jaar later genieten van onze kleindochter en kleinzoon.
  Wij gaan je groeten vanuit een nat Los Boliches/Fuengirola.
  Toen we opstonden kwam de regen met bakken naar beneden.
  Nog een fijn weekend toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk, die bak met herrie. Vind ik. Maar uiteraard is het zo dat niet iedereen alle muziek, die voorbijkomt op Zwijmelen op Zaterdag, even mooi vindt. Ieders goed recht. Zie ook de reactie van Marja. Ik vind de benaming 'bak met herrie' wel leuk :-)
   Ik hoop dat het ondertussen al een beetje droger geworden is.

   Verwijderen
 4. Zo leuk dat jullie allemaal liedjes hebben uitgezocht uit mijn kleutertijd :)
  Ik voel me weer heel even dat zorgeloze meisje van toen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk dat jullie allemaal liedjes uit mijn kleutertijd hebben uitgezocht, ik word weer helemaal teruggeslingerd naar die zorgeloze tijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geef de voorkeur aan Led Zeppelin hoor ;-) IJsland staat bij ons hoog op het lijstje. Eerst het Noorderlicht zien, en dan sterven zeggen wij hier met een knipoog.

  Bedoel je misschien Meddle van Pink Floyd? Het nummer Echoes staat op de B-kant en duurt 23 minute.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht in eerste instantie ook aan Pink Floyd. Ik heb het nummer Meddle beluistert maar het laat bij mij geen belletje rinkelen. Bovendien is de achterkant een ander nummer dan de nummers van de voorkant. Nee, dit is het toch niet. In ieder geval wel bedankt voor het meedenken.
   En je moet echt een keer naar IJsland, zo mooi en bizar.

   Verwijderen
 7. Wat leuk om zo iets mee te maken.... mijn minutes of fame zaten ooit bij Stuif es in, waar ik (nog op de lagere school) met een klasgenootje mocht optreden...

  Met Led Zeppelin heb ik niets, met Gilbert daarentegen weer wel... smaken verschillen en dat mag gelukkig ook.

  Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden omdat ik het echt niet weet, sorry.

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je je optreden wel eens teruggezien?

   Verwijderen
 8. Leuk!! Gilbert...mijn favoriet destijds!
  Helaas heb ik geen antwoord op je vraag Greet.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 9. kan je niet helpen voor wat betreft je vraag (zal het straks eens aan mn man vragen)
  led zeppelin en gilbert vind ik allebei geweldig :-)

  liefs,

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi hoi eerlijkheids halve moet ik zeggen dat ik alleen de eerste plaat heb geluisterd,blijft mooi.

  Fijn weekend Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gilbert heeft mijn voorkeur maar de tekst van Led zeppelin vind ik wel bijzonder.Deze van Led zeppelin vind ik nog net kunnen,kwa geluid.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als Heer van Stand voel ik mij verplicht u antwoord te geven op uw prangende vraag, mejuffrouw Greet.

  Hoewel het inderdaad in die dagen een grote hit was en het ook juist is dat deze hit een uitgesponnen versie van een hele elpeekant kende, is het niet juist dat de korte versie ervan op kant 1 van de elpee In-a-gadda-da-vida stond, want dat was de titel die u zocht en de uitvoerende groep was natuurlijk Iron Butterfly.

  Pas enige jaren geleden hoorde ik hoe de vreemde (quasi-psychedelische) titel is onstaan. Het schijnt dat de schrijver van deze song op een voor hem veel te vroeg tijdstip werd opgebeld door iemand van de platenmaatschappij die hem vroeg naar de titel van het werkstuk. Ze hadden het snel nodig want de hoezen moesten al worden gedrukt. De popartiest in kwestie was nog zwaar onder de invloed van waar hij zoal van onder de invloed was gekomen en mompelde door de telefoon: "Inagaddadeveda..." In-a-gadda-da-vida, notuleerde de platenbaas en zo ging het zaakje ook heten. De componist in kwestie zou als hij nuchter was geweest hebben gezegd: In the garden of Eden. Ergens is het maar goed dat deze vaandeldrager van de undergroundscene niet zo is gaan heten, want wellicht zal er in de hemel wel bier zijn, maar werd er in het paradijs absoluut geen marihuana gerookt...

  Overigens heb ik elpee uit jeugdsentiment een aantal jaren geleden eindelijk maar eens gekocht op een tweedehandsmarkt.

  Dat geldt ook voor de elpee Led Zeppelin III en dat om drie redenen. Ten eerste vind ik de opener Immigrant Song ook geweldig (naast Bron Y Aur Stomp), ten tweede vind ik de hoes met die draaischijf echt een hebbedingetje en ten derde herinner ik mij het afscheid van de populairste jongen van de klas uit MAVO 3 die ging verhuizen van Arnhem naar Friesland. We lapten allemaal een gulden en met dat geld werd deze elpee voor hem gekocht. We hebben allemaal onze namen op die bijzondere hoes gezet, zodat die nog bijzonderder werd.

  Overigens ben ik zo ver heen dat ik zowel Gilbert O'Sullivan als ook Led Zeppelin kan waarderen, inderdaad: Nothing Rhymed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank, Heer van Stand, voor uw uitgebreide antwoord. Ik bedoelde inderdaad In-a-gadda-da-vida van Iron Butterfly. Wat een geweldig nummer. Ik ga dit nummer ook een keer als zwijmelaar gebruiken. Leuk dat u ook Immigrant Song kunt waarderen. Ik was overigens geen groot fan van de muziek van Gilbert O'Sullivan. Ik vond hem leuk met zijn petje, zijn bretels en veel te korte broek.

   Verwijderen
 13. Het zijn wel 2 verschillende soorten muziek. leuk om te zien dat dat toen ook al naast elkaar kon :-)
  Ik was vroegen niet zo'n fan van Led Zeppelin, mijn broer des te meer..... ik vond Gilbert beter ......en nu vind ik ze eigenlijk allebei wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heerlijk lied van Gilbert O'Sullivan, ik hoor hem graag.
  bedankt voor jouw bezoekje bij mijn ZOZ-post (Zwijmelen op zaterdag).
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb me suf gepiekerd en wist het niet...
  De genoemde muziek was me trouwens net iets te heftig, ik was iets eerdere en meer van de softe flowerpower of anders Beatles, Golden Earrings en Rolling Stones.
  Heb al gevraagd of ze die muziek later in het verzorgingshuis voor mij willen draaien.

  En wat IJsland betreft: dat staat al 45 jaar op mijn verlanglijstje.
  Een collega van mij is regelmatig reisleider naar IJsland, maar ik houd weer niet van groepsreizen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IJsland is echt een aanrader. Als je individueel gaat, is het minste wat je nodig hebt een wagen met vierwielaandrijving en een radio. Of je moet in kolonne rijden. Althans, dat was het 30 jaar geleden.

   Verwijderen
 16. Er valt weinig te zwijmelen bij Gilbert je valt er bij in slaap.
  Bij LED ZEPPELIN blijf je wakker en anders bij IRON BUTTERFLY wel of Child in time van DEEP PURPPLE.
  Een teil vol herrie!!!

  BeantwoordenVerwijderen