Pagina's

dinsdag 18 september 2012

Zwemmen

Op 15 april 1960 kreeg ik, als vijfde in het gezin, ook eindelijk mijn zomerzwemabonnement. Uiteraard kon ik niet zwemmen zonder de daartoe geëigende kleding: een donkerblauw wollen badpak. Het kriebelde vreselijk, maar daar maalde ik niet om. Ik kon nu zwemmen.
Het badpak had een vrij lang rokje, het moest immers de vormen van je kruis bedekken.  Dat rokje vond ik wel leuk. Ik voelde me net een ballerina. Veel ballerina-achtigs zal er wel niet aan te zien zijn geweest: ik was zo rond als een tonnetje.
Uiteraard hoorde bij de standaarduitrusting ook een badmuts. We mochten niet zwemmen als we geen badmuts hadden.

Ik kreeg dus een zomerabonnement voor het buitenbad. In mijn herinnering ging ik elke dag na school naar het zwembad, weer of geen weer. Eerst was er het jongenszwemmen en daarna het meisjeszwemmen. Gemengd zwemmen kende het bad toentertijd nog niet.
Op het fietsje naar het zwembad, en dan maar zwemmen, hoewel .. je moest het je eerst nog wel even zelf aanleren. Maar dat was geen probleem. Gewoon afkijken hoe de anderen het deden en dan deed je het zelf ook maar.
Zwemles krijgen was nog geen gewoonte. Er waren wel kinderen die zwemles kregen, maar dat waren vast kinderen van rijke ouders. De badmeester had een lange stok met een haak eraan en die haak werd dan onder de oksel van het kind geschoven.
Zo moest het betreffende kind direct in het diepe leren zwemmen. Het werd letterlijk in het diepe gegooid. Die kinderen wilden helemaal niet leren zwemmen, altijd maar janken dat ze zo bang waren. Maar ze moesten. Pa had er immers voor betaald!


In augustus van het zelfde jaar mocht er worden afgezwommen.  Dat deed ik dan ook, in de ene week diploma A en in de andere week diploma B.


Wat was ik trots, mijn eerste diploma's. Nu mocht ik lekker in het diepe. Ik voelde me als een vis in het water.

In de zesde klas van de lagere school kregen we schoolzwemmen. Veel meisjes (van de meisjesschool) konden nog niet zwemmen en leerden het daar. Aan het eind van het schooljaar kon je dan afzwemmen. Alle meisje deden dat. De een ging voor diploma A, de ander voor diploma B. Maar o jee, ik had beide diploma's al en ik wilde toch ook wel graag afzwemmen. Ik heb toen maar gezegd dat ik alleen diploma A had, dan mocht ik ook afzwemmen voor diploma B. Of de schooljuffrouw of de badjuffrouw het doorhadden dat ik een partijtje stond te liegen, weet ik niet, maar ik mocht wel afzwemmen. Als kind wil je er toch graag bij horen! Vandaar dat ik dus twee keer het diploma B heb.

 


6 opmerkingen:

 1. Zozo, dat lees ik nu eens net. Fraude bij Greetje!!!

  Ik hoopte eigenlijk dat je binnenkort jarig zou zijn, want ik heb een klein cadeautje voor je. Maar wachten tot 1 augustus vind ik niet leuk en jij vast ook niet. Kun je niet even een geschikte aanleiding bedenken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op 1 oktober 2012 word ik 62 jaar en 62 dagen.
  Op 6 december 2012 ben ik 23 jaar getrouwd ware het niet dat ik gescheiden ben.
  Op 4 oktober 2012 ben ik twee maanden aan het bloggen.
  Op 1 juni 2013 word ik 58 jaar en 58 maanden.
  Op 19 juli 2013 heb ik drie jaar extra leeftijd (Deo volente).
  Op 29 september 2012 gaan we banjeren door de koeientunnel naar de Blauwe Kamer.
  10 november 2012 is ook een leuke dag (10-11-12).
  Helaas weet ik niet exact de geboortedata van Katootje en Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn dochter moet volgende week op voor haar zwemdiploma. Ik heb speciaal voor die dag een nieuw badpak voor haar gekocht

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk blog met leuke foto's! gelukkig zijn de diploma's binnen!

  BeantwoordenVerwijderen