Pagina's

dinsdag 18 september 2012

Vage Taal

Is het voor u duidelijk wat er met de volgende woorden of woordgroepen bedoeld wordt?
 • over je schaduw heen springen
Zo ja, u bent een genie. Zo nee, u behoort tot het gros der Nederlanders die zulk onduidelijk en verhullend taalgebruik ook niet begrijpt.

 • Over je schaduw heen springen. Dit is onmogelijk; als je gaat springen, verplaatst je schaduw zich. Het is net zoiets als een kat of een hond die zijn staart probeert te pakken. Bedoelt men hier het onmogelijke doen?
 • Lokale worteling. Ieder mens is op een bepaalde locatie geworteld, meestal is dat de plaats waar je al langere tijd woont. Of bedoelen ze je geboorteplaats, de locatie waar je wortels liggen? Worden er hier misschien zaken bedoeld? Bijvoorbeeld een fabriek die al decennia lang in een bepaalde plaats staat?
 • Aan de voorkant weten. Is dit zoiets als de linkerhand die niet weet wat de rechterhand doet? (Mt. 6,3) Aan de voorkant weet men het wel, maar aan de achterkant niet.
 • Skyboxificatie. Woorden eindigend op -ificatie komen van een werkwoord eindigend op -ificeren. Zoals daar zijn kwalificeren, rectificeren, classificeren, certificeren, identificeren. Allemaal zoiets in de betekenis van 'voorzien van'. Bedoelt men ermee dat elke voetbalveldje, van  die van Feijenoord tot die van de  FC Hooiland van een skybox (dat woord ken ik gelukkig wel) moet worden voorzien? En moet dat dan ook gebeuren bij trainingsveldjes, of is het bij het hoofdveld alleen voldoende?
 • De voorkant van het probleem. Ik heb een probleem: ik heb te weinig geld. Wat is nu de voorkant van het probleem en wat is de achterkant? Mijns inziens is er maar één kant aan het probleem: te weinig geld.
 • Een stip aan de horizon zetten. Dat weet ik gelukkig. Ik ga naar het strand. Zeg bijv. Noordwijk. Dan kijk ik naar de zee. Heel in de verte zie ik de horizon. Dan neem ik een kilometerslang potlood (heb ik meegenomen in de trein en bus naar Noordwijk) en ik zet een stip aan de horizon. Maar zou die stip niet in het water zakken? Beter is het wellicht een foto van de horizon te maken en een stip erop te zetten. Een mooie, ronde stip. Oké, ik heb dan een stip aan de horizon gezet, maar wat is het nut ervan?
 • Speerpuntoverstijgende acties. Ik moest het woord nog een keer overlezen: speer-punt-o-ver-stij-gen-de. Een speerpunt is een punt van een speer, dat is duidelijk. Maar kun je iets doen dat de speerpunt overstijgt? Moet er dan iets gedaan worden boven de speerpunt; misschien de speerpunt langer maken? Of bedoelt men dat er iets gedaan moet worden om een betere punt te vinden dan een speerpunt?
 • Projectencarrousel. Ha, die weet ik ook! De jaarlijkse kermis is weer in de stad. Ook de carrousel is weer aanwezig. En in plaats van kindertjes zetten we projecten in de carrousel. En dan nemen we die projecten die altijd onderin de la liggen. Dan mogen ze ook een dagje uit om daarna weer tien jaar liggen te verstoffen. Wat zullen die een lol hebben!
Weet u het?

Vindt u ook dat zulke termen niet gebruikt behoren te worden?
Vaagtaal houdt weer de jaarlijkse verkiezing.
Hier kunt u er meer over lezen en stemmen.
2 opmerkingen:

 1. Wordt het, gezien het bovenstaande, niet eens tijd dat jij tot 'je eigen kern gaat komen', Greet? Zorg daarbij dan wel dat je 'heel dicht bij jezelf blijft'!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heel dicht bij mezelf blijven is niet zo mijn kopje thee. Ik heb dan zoiets van een stukje teveel naar mijn eigen ik komen. Maar gezien het bovenstaande is het wellicht wenselijk dit nog eens ambachtelijk te heroverwegen met een stukje integraal denken waardoor ik in mijn kracht kan staan, dit zou ik echter eerst even moeten klankborden.

  BeantwoordenVerwijderen