Pagina's

maandag 15 september 2014

Zwarte Piet

Kun je nog wel de zwartepiet toegespeeld krijgen? Of is dat politiek incorrect en moet je die uitdrukking wijzigen  in 'iemand de wittepiet toespelen'?
En zwartepieten? Mag dat ook nog? Of mag alleen die tweede zwarte Piet wel?


Moet je de geschiedenis herschrijven omdat bepaalde cultuuruitingen niet meer in deze tijd passen? Moet je naar de rechter stappen omdat je vindt dat bepaalde dingen niet meer kunnen?

Zaken die niet meer kunnen, worden vanzelf door de tijd achterhaald. Neem nu bijvoorbeeld Carnaval. Oorspronkelijk  een Rooms-katholiek feest om je, onder andere, nog even voor de 40-daagse vastentijd eens flink te buiten te gaan. Veel mensen vieren het en bij veel van die vierders gaan de haren rechtovereind staan als je over het geloof gaat praten. Toch is het een groot volksfeest. Als je bij deze mensen zou aankomen met iets over de vastentijd zou men zeggen dat dat toch volkomen achterhaald is en dat het gewoon een leuk feest is. En zo is het ook. De hele betekenis en alle wat erbij komt is in de loop der tijden verandert tot wat het nu is. Geen rechter of commissie is daaraan te pas gekomen.

Zo zie ik het Sinterklaasfeest met al zijn uitingen daarbij ook. Eeuwenlang wordt het feest al gevierd. Het is geen statisch feest. Vergeleken met een paar honderd jaar geleden is het een heel ander feest. De essentie blijft: het geven van anonieme cadeautjes.
Vijftig jaar geleden was Sinterklaas nog een grote boeman die zijn knecht Zwarte Piet opdracht gaf om stoute kinderen in de zak te stoppen en mee te nemen naar Frankrijk. Kinderen werden bang gemaakt voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Nu is dat niet meer zo, alhoewel kinderen nog vrolijk zingen over de roe en de zak.

Is daar een rechter en een commissie aan te pas gekomen? Nee, natuurlijk niet. Zoiets gaat vanzelf. Het is de tijdgeest. Mensen praten erover en worden aan het denken gezet. De een probeert eens wat uit en de ander neemt het over. Ik ben ervan overtuigd dat over tien of twintig jaar het Sinterklaasfeest er heel anders uit zal zijn dan nu.
Maar om zoiets voor de rechter af te dwingen gaat mij te ver. Met dwang bereik je niets. Hooguit dat het zich tegen je keert. En dat je daarbij veel kapotmaakt. Je kunt niet zomaar iets radicaal veranderen, daarmee help je, bijvoorbeeld hier, het feest om zeep.

Eerlijk gezegd, ik heb bij Zwarte Piet nog nooit gedacht aan racisme, discriminatie of slavernij. Hij is zwart van het roet van de schoorstenen, en als er helemaal geen schoorstenen meer zijn hebben ze ook geen zwarte Piet meer nodig.

Je kunt je natuurlijk overal aan ergeren. We hebben in het Nederlands een mooi spreekwoord: Als je een hond wilt slaan, vind je altijd wel een stok. Ik, als Rooms-katholiek, zou me kunnen ergeren aan de figuur van Sinterklaas, een karikatuur van een bisschop. Discriminatie van katholieken!  Sinterklaas heeft op zijn mijter een kruis! Heeft iemand ooit wel eens een bisschop gezien met een kruis op zijn mijter. O, ze zullen er misschien wel zijn, maar op één hand te tellen. Ik kan me vreselijk gekrenkt voelen om de karikatuur, maar waarom zou ik? Het is toch een veel te mooi feest om je daar druk om te maken!

Laten we de kinderen hun Sinterklaasfeest gunnen.

6 opmerkingen:

 1. Ik snap je gedachtengang wel.
  Maar aan de andere kant denk ik ook: waarom doen wij zo moeilijk over die zwarte piet? Volgens mij hebben de kinderen heus geen minder leuk Sinterklaasfeest als we de Zwarte Piet wat gaan aanpassen. Laat het Sinterklaasjournaal een prachtig verhaal daaromheen verzinnen en alle kinderen slikken het voor zoete koek.
  Ik heb bij Zwarte Piet ook nooit aan racisme, slavernij of discriminatie gedacht. Maar ik ben blank. En wie ben ik om te bepalen of iemand anders zich daar wel oprecht door gekwetst mag voelen.
  Ik denk, als we heel eerlijk zijn, dat het verdwijnen/veranderen van Zwarte Piet vooral voor de volwassenen verlies van jeugdsentiment zou zijn. Het Sinterklaasfeest hoeft er echt niet minder leuk door te worden.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan voor een groot deel met je meegaan. Het Sinterklaasfeest is in de loop der eeuwen veranderd en zal dat ook blijven doen. Daar heb ik op zich ook niets op tegen. Het Sinterklaasjournaal heeft hier zeker een grote rol in. Bijvoorbeeld het eerste jaar één Witte Piet die niet door de schoorsteen wil. Het volgende jaar een kwart die ook niet door de schoorsteen wil enz.
   Maar, dit moet de maatschappij wel zelf doen en erachter staan. Je bereikt dan veel sneller iets. Dwing niet iets bij de rechter af. Zo werkt het niet. Op deze manier maak je het kinderfeest kapot.

   Verwijderen
 2. Ik ben het met je eens, Greet. Dit gaat alle perken te buiten. En 90% van de mensen is het er niet mee eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is onze cultuur, dus zwarte piet mag blijven, dat vind bijna iedereen. Als wij in een ander land gaan wonen passen ze daar hun cultuur toch niet aan ons aan? Als je met alle gevoeligheden rekening moet houden kunnen we er nog wel wat verzinnen.
  In België kijken ze met verbazng toe, daar blijft het gewoon zoals het was en dat zouden ze hier ook moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben het ook met je eens......

  Men betaalt grif voor een bezoek aan musea die vol hangen met veroveringen op het 'zwakkere' geslacht.... hoe zeer hebben de Nederlanders zich niet misdragen eeuwen geleden en zich ten koste van veel slaven verrijkt?

  De gouden koets die door iedereen bekwijld wordt nagekeken.... terwijl die vol staat met schilderingen van slavernij etc

  Het Wilhelmus waar geen fluit van klopt..... hoezo Spaanse Koning eren, hoezo van Duitsen bloed zijn??? Heb je ooit 1 jood zich horen beklagen ongeacht wat 1 duitser veroorzaakte? Die wordt niet herschreven.

  Geen negerzoenen, wel jodenkoeken? en zo kan ik nog wel ff doorgaan.

  Belachelijk hoe wij worden geacht NIET te discrimineren en iedereen in zijn cultuurwaarde te laten maar tegelijkertijd het onze moeten verloochenen.

  Gaan wij als Nederlanders protesteren tegen het offerfeest? Tegen Sabbath, tegen het suikerfeest en meer van die niet-nederlandse-cultuur-uitingen?

  Belachelijk dat een rechter hier aan te pas moet komen terwijl er overal op de wereld mensen onthoofd en op weet God nog weer voor welke wijze WEL uitgebuit etc worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef, ik had nog nooit ergens gereageerd op de Zwarte Pieten discussie, en nu begrijp ik geloof ik waarom ;-)
  Ik probeer ieders verontwaardiging te begrijpen.
  Maar ik begrijp het echt niet.
  Ik begrijp echt niet waarom we willens en wetens door willen gaan met iets waarvan we weten dat het veel mensen kan kwetsen.
  Ik geloof echt echt echt dat het Sinterklaasfeest net zo leuk kan blijven als je een iets andere draai aan de zwarte pieten geeft.
  Het argument dat we het de kinderen afnemen, vind ik echt geen argument. Je zal zien hoe snel de kinderen om zijn en net zoveel plezier in Sinterklaas hebben als het Sinterklaasjournaal er een leuke draai aan geeft.
  Het is meer ons eigen sentiment waar men niet vanaf wil.
  En dat je vast willen houden aan een klein deel van je eigen cultuur belangrijker vindt dan de mogelijkheid om het iets te veranderen en daarmee mensen niet meer te kwetsen, snap ik gewoon echt niet.
  Maar het zal vast aan mij liggen, want ik ervaar dat het grootste deel van de blanke bevolking er anders over denkt.

  En inderdaad vind ik ook dat we een nieuw volkslied zouden moeten krijgen :-)
  Ik heb ook niets met Duitsch Bloed en met de koning van Hispanje...

  Overigens ben ik dol op geschiedenis.

  BeantwoordenVerwijderen