Pagina's

maandag 22 september 2014

WE-300 (3)

Piet zoefde heerlijk in zijn tweedehands Opeltje langs de weg, zijn vrouw Marjan naast hem en zijn dochters achterin. Hij voelde zich de koning te rijk. Eindelijk na meer dan twintig jaar had hij dan zijn eigen autootje. Konden ze op zondag heerlijk uitjes maken, ook meedoen aan het bermtoerisme.

Als ambtenaar had hij een goede baan. Hij kon niet zomaar ontslagen worden, maar het was geen vetpot. Altijd al waren ze onderbetaald geweest, maar nu had de minister eindelijk de ambtenarensalarissen gelijkgetrokken met de salarissen in het bedrijfsleven en nu konden ze zich ook eens wat permitteren.

Het eerste was natuurlijk het autootje. Maar er stond veel meer op stapel. Eindelijk was het tijd die duffe jaren vijftig van zich af te schudden. Ze leefden nu in de jaren zestig, alles was anders, alles was nieuw en modern. Hij zou een poosje sparen en dan ging hij zijn huis aanpakken.

Al het oude ging eruit, nieuw en strak was het motto. In de keuken ging het kolenfornuis, de schouw, het aanrecht, de glazen kast en dergelijke eruit. De voorkamer en de huiskamer werden aaneengetrokken tot een mooie doorzonkamer. Dat ouderwetse gestucte plafond werd vervangen door een mooi strak plafond. Op paneeldeuren werden platen bevestigd en overal in huis verdwenen de randjes en de richeltjes, net als de ingebouwde kasten. De ramen werden groter, het glas-in-lood verdween en zo was er nog veel meer te doen.

Licht en ruimte, laat de jaren zestig maar in het huis rondwaren.

Vijftig jaar later kwam zijn oudste dochter toevallig in het huis, het huis uit haar jeugd. Ze mijmerde dat ze het toen toch zo'n mooi huis vond. De gezellige huiskamer met de engeltjes op het plafond, de knusse woonkeuken met het fornuis en zo meer. Eigenlijk jammer dat het allemaal weg was.Het thema van de WE-300 voor de maand september is renoveren.
Meer WE-300 bij Plato.

12 opmerkingen:

 1. Zo gaat het echt! Alles van vroeger vinden we nu weer gezellig en authentiek. Dat vakmanschap is natuurlijk ook veel mooier. Jammer dat iedereen er altijd zo laat achterkomt. Je hebt mooi geschreven dat elke renovatie geen vooruitgang is. Een originele insteek voor je WE-300.
  Groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel raak getypeerd. Zo is het vaak gegaan. Nu zijn de woningen uit de jaren 30 weer helemaal hot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad!

  Als ik nu in huizen kom die toentertijd niet aangepakt zijn dan voel ik me er meestal gelijk thuis en ben ik stiekemweg een beetje jaloers...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke WE. Het klopt ook echt want zo ging het inderdaad, alles moest strak en modern! Het huis wat wij nu gehuurd hebben is van 1921. Het is een 2 onder -een-kap woning. Bij de buren is alles weg, de paneeldeuren, de inbouwkasten... Bij ons zijn die behouden gebleven, de vorige bewoners hadden alle platen van de deuren afgehaald en ze weer in de oude staat gebracht. Een geweldige klus maar wij zijn er zo blij mee! We hebben niet het idee dat we in een heel oud huis wonen omdat het voor we erin kwamen helemaal gerenoveerd was. En we hebben het modern ingericht, hoewel de vloeren en de trap echt wel kraken stoort het ons helemaal niet. En de sfeer is er nog en dat is zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke WE. Ik voel wel een beetje heimwee naar het huis van mijn ouders zoals dat vroeger was.

  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, de cirkelgang van het leven. Alles gaat en komt terug. Je hebt het mooi onder woorden gebracht. Ik ben momenteel ook aan het renoveren en het wordt inderdaad strak en wit met redelijk moderne meubelen. Veel ruimte ook, dus niks volproppen.
  Maar een volgende generatie doet het dan weer anders.
  Ik reageer een beetje laat omdat ik dus aan het klussen was en dan kijk ik niet dagelijks in de platopost. Maar vandaag wel en nu heb ik je link geplaatst. Hartstikke leuk dat je meedeed Greet. Een mooie bijdrage.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet niet beter dan de strakke moderne jaren 70/80 huizen. Nu woon ik in een huis uit de jaren 60, maar geen oude dingen meer. Dit huis is al meerdere malen door de vorige bewoners gerenoveerd. Maar ik kijk graag via Funda naar oude huizen... heerlijk.
  Leuke WE300

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi!!! Ik hoef niet alle jaren-50 meubeltjes terug, maar er is wel veel moois verloren gegaan! In het ouderlijk huis van mijn lief heeft onlangs een drastische renovatie plaatsgevonden, maar de toenmalige bewoonster heeft heldhaftig en succesvol gestreden om de oude keukenkastjes te behouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke WE die verlangen naar vroeger opwekt. Hoewel ... het gezeul met de kolenkit en aanmaken van de kolenkachels van mij niet meer hoeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, jammer he zoals veel authentieke details uit woningen verdwenen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, tegenwoordig proberen ze al die gezelligheid er weer in te laten maken. Zo gaat dat nou eenmaal, de kringloop van de smaken. Alles komt altijd weer terug en dan is het soms helaas verdwenen (als u mij nog kunt volgen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel herkenbaar verhaal, nu betalen mensen weer veel geld er voor om het terug te krijgen in die staat. Ik woon zelf ook in een ouder huis met paneeldeuren en randjes en ingebouwde kasten nog. Ik vind het een heerlijk huis. Mooier dan al die strakke woningen, waar ik ook in gewoond heb. Mooie WE

  BeantwoordenVerwijderen