Pagina's

zondag 10 maart 2013

Nederlands

Heeft u dit weekend ook zo genoten van het schaatsen in Heerenveen. Hoewel ik geen tv heb, heb ik het toch allemaal gezien, op internet, op de livepagina van de NOS. Het grote voordeel daarvan is dat er geen commentaar bij is. Ook geen voor-, na- of tussenbeschouwingen. Het gaat alleen om het schaatsen.

Als ik dan weer zo'n uitzending uit Heerenveen zie, moet ik altijd terugdenken aan die twee keren dat ik zelf tussen de toeschouwers zat, gratis en voor niets op de VIP-tribune.

Ik heb ooit wel eens verteld dat ik thuis een schooltje heb opgericht. Daar geef ik les aan buitenlanders van over de hele wereld, vreemd genoeg geen Turken (nou ja, één dan) en Marokkanen.  Op een gegeven moment kreeg ik van een van de leerlingen het verzoek om privé-les te geven aan een Russische vrouw. Graag drie keer per week en overdag. Wat bleek nou? In de lente/zomer was ze drie maanden in Nederland en de rest van het jaar in Rusland of een ander buitenland. Ze was namelijk professioneel schaatsster. Ze had een Nederlandse vriend en wilde graag snel Nederlands leren in de tijd dat ze in Nederland was.

Het was een leuke vrouw, we hadden een goed contact. Ik heb haar Nederlands geleerd (ze was een ijverige leerling). Van haar heb ik veel geleerd over het leven van een topsporter. Daar stond ik verbaasd van. Ook al was het zomer, er moest in die tijd toch wel hard getraind worden en tussen de trainingen door kwam ze bij mij les nemen.

Dat is twee jaar zo gegaan. Van haar kreeg ik dus die vrijkaartjes voor WK's in Heerenveen. Haar vriend was ook heel actief in de schaatswereld en door hem heb ik met vele schaatsers kennisgemaakt en wereldkampioenen kunnen feliciteren. Allemaal heel gewone mensen overigens. Het mooiste was toen Ard Schenk op me afkwam en een praatje met me aanknoopte door te constateren: "U bent dus de Nederlandse lerares van X." Wow, mijn held van vroeger die naar mij toekwam en met mij praatte. Ik stond eerst wel even te trillen op mijn benen.

En dan lees ik op Wikipedia: X is getrouwd met een Nederlander en daardoor spreekt zij Nederlands. Nee, meneer of mevrouw Wikipedia. Ik, Greet de Wit, heb het haar geleerd! Glimlach

11 opmerkingen:

 1. Op Wikipedia kan je elke bijdrage zelf corrigeren! Dus wat let je?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja inderdaad gewoon corrigeren hoor Greet, ere wie ere toekomt !
  en wow een ontmoeting met Ard hihi mijn zus was helemaal fan van hem !
  ik was daar net iets te jong voor. Wel een gezellige tijd overigens, heel Nederland leefde mee !
  Fijne dag,
  :-)
  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik toch maar niet. Zo belangrijk is het nou ook weer niet. Het was min of meer een grapje.

   Verwijderen
 3. Onwijs leuk. Ik zou het aanvullen op Wikipedia als ik jou was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Was het schaatsen dan in Heerenveen? :-)
  Wel wat gemist geloof ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren de finales van de wereldbekerwedstrijden. De WK afstanden zijn over twee weken.

   Verwijderen
 5. Nu wil ik toch wel graag weten wie X is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik noem in principe geen namen op mijn blog.

   Verwijderen
 6. Ik ben nou ook wel erg benieuwd wie dan die X is. Maar leuk als je die weer eens terug spreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je mag gewoon trots op jezelf zijn en misschien kan iemand je helpen om die Wikipedia pagina te veranderen. Ik zou het zeker doen. Sterkte en groetjes Mara

  BeantwoordenVerwijderen