Pagina's

donderdag 21 maart 2013

Leesboeken

Zoals ik in mijn vorig bericht schreef, is het lezen me met de paplepel ingegoten. Ik doe het nog steeds graag. Maar dat kan ik alleen als het helemaal rustig om me heen is. Zo heb ik moeite om in de zomer buiten te lezen omdat er daar altijd wel geluiden om mij heen zijn.

Lezen gebeurt meestal in bed. Ik heb in de slaapkamer geen cv aan en wel het raam open. Maar ook al is het in de winter steenkoud in de kamer, dan nog kan ik uren blijven lezen, rechtop in bed met mijn rug tegen de kussens. Met een mooi boek heb ik geen last van de kou.
Tijdens mijn huwelijk had ik wel een probleem. Mijn ex, geen lezer, had er altijd een hekel aan als ik in bed las. De lamp moest uit.

Ik heb thuis een enorme hoeveelheid boeken. Ze groeien me constant boven mijn hoofd. Regelmatig doe ik boeken weg, maar daarna heb ik er altijd spijt van. Toch moet het. Ik heb in de kamer een boekenkast met 16 meter plank. Mensen die voor het eerst in mijn huis komen (niet-lezers), zeggen dan: "Zo veel boeken! Heb je die allemaal gelezen?" Ik vertel ze dan maar niet dat ik boven een veelvoud van de boeken beneden heb.


Ik heb onlangs een grote boekenopruiming gehouden. Ik heb nu alleen nog maar romans die oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn. Dat zijn ook de boeken die ik het liefst lees. En dan geen oorlogsromans of romans die zich in Indië afspelen. Daar heb ik niets mee. Maar voor de rest zijn Nederlandse boeken voor mij herkenbaarder dan buitenlandse boeken. Dat vind ik prettig.
Verder heb ik boeken over onder andere taal en geschiedenis en een hele verzameling van Agatha Christie. En ook niet te vergeten een grote verzameling Prismapockets.
Overigens koop ik niet veel nieuwe boeken. Dat kan ik helaas niet betalen. Ik struin wel graag rommelmarkten en kringloopwinkels af op zoek naar nieuwe schatten. Het maakt me niet zo veel uit hoe de boeken eruit zien. Als de inhoud me maar bevalt.

Bij mij is het niet zo dat ik één boek lees en als dat uit is, ik aan de volgende begin. Ik lees er altijd wel een paar door elkaar, al naar gelang de stemming is. Bovendien zijn er boeken waaruit je elke dag een stukje leest om over na te denken.  Op het moment ligt er dit op mijn nachtkastje:


En dit is er vandaag bijgekomen:


Ik kan dus zondag gratis met de trein weg.

Ik denk erover een e-reader te kopen. Makkelijk mee te nemen en je hebt altijd wel een boek bij je, die bij de stemming op dat moment past. 
Die e-reader is misschien wel makkelijk maar het grote probleem ermee is, dat je geen fysiek boek in de handen hebt. Je voelt geen papier, je slaat geen bladzijde om, je kunt niet aan het boek zien dat het gelezen is, je kunt het niet bewaren enz. Bovendien moet je altijd wel zorgen voor een opgeladen accu. Ik ben er nog niet uit. Die nadelen die ik noemde zijn natuurlijk ook voordelen. Ik zou eigenlijk eerst eens een e-reader op proef moeten hebben.

Maar hoe dan ook, van papier of van een machientje, ik zal blijven lezen. Ik kan me geen leven zonder boek voorstellen.

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk...
  ook wij hebben zo'n boekenkast, inmiddels nog voor 3/4 gevuld met boeken, de rest met muziek cd's en dvd's (hobby van manlief) Ik en dochterlief zijn de 'lezers'. En inderdaad sommigen vragen dan: heb je die allemaal gelezen ? euh.. jah, als kind van zes zat ik al weggedoken met mn boek. En natuurlijk had je er geen 50 dus las je hetzelfde boek nog heel veel keren. Ik reis niet vaak dus hoef geen e-reader.
  Een boek kopen voor de e-reader is nog duur.
  Geef mij de markten en kringloop maar want het zoeken naar leuke schatten is minstens zo leuk :-) Welterusten !
  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken wel veel in wat je zegt. Over zo'n e-reader heb ik ook wel eens gedacht, heel eventjes maar want ik vind het eigenlijk niks. Ik vind van een scherm lezen op de een of andere manier vermoeiend, ik kan mijn aandacht er niet echt bijhouden. Mijn voorkeur gaat uit naar een gemakkelijke stoel en een tastbaar boek in mijn handen. En je kop moet er naar staan, je moet een zekere rust hebben. Ik probeer mijn aankopen te beperken tot bepaalde onderwerpen zoals genealogie, lokale geschiedenis incl. die van WO2 en Leerdam glas. Mijn oudste Prisma's zijn mijn Havanks, jeugdsentiment van de eerste orde. Laatst wegens een verhuizing veel pockets weggedaan maar die Havanks, echt niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ook niet. Zonder boeken zou ik helemaal gek worden. Als ik letters zie, word ik rustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan ook niet zonder boeken hoor! Vriend en ik kijken op moment wel wat we aan boeken weg kunnen doen, want we hebben er veeeeeel te veel staan. Vijf boekenkasten vol, en dan nog allebei een ipad vol boeken. Veel boeken die ik lees (vooral Engelse boeken van schrijvers die al meer dan 100 jaar overleden zijn ;-) ) zijn legaal gratis te downloaden, en als ik overal een fysiek boek van wil hebben is het anders niet te betalen - bij de kringloop staan die namelijk niet zo veel in het Engels. Maar zo af en toe komt er wel een mooie papieren versie in huis, als m'n opa zijn zolder weer opruimt, of voor mijn verjaardag... Voor onderweg is een e-reader ideaal (ik zat vroeger altijd met omgevouwen pagina's die niet omgevouwen hoorden te zijn, en nog een boek meenemen als ik mijn boek bijna uit had en zo, nu niet meer), maar zonder papieren boeken zou ik uiteindelijk niet kunnen.

  Wat ik ook nog wel eens doe met boeken die ik niet meer wil bewaren en die ik niet kan verkopen: die laat ik vrij via bookcrossing.com. Daar zijn ook OBCZ's (official bookcrossing zones) van, en als je kijkt waar die zijn bij jou in de buurt, kan je daar misschien ook wat leuks tussen vinden. =)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat leuk zo'n boekenkast! Een vriendin van mij heeft over een hele wand van de huiskamer een boekenkast Ik vind dat echt super gezellig! En wat liggen er veel boeken op je nachtkastje! Dat je telkens weer kan omschakelen van het ene naar het andere boek... Ik heb ook boeken zowel boven als beneden staan, maar niet zoveel als jij hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man vind de E-reader zálig! Hij heeft er eentje waarmee je ook bij fel licht van het zonnetje kan blijven lezen. Hij heeft er meer dan 1000 boeken op staan (geheugen zat dus) en hij was ook bang het boekgevoel te missen, maar hij heeft geen heimwee naar echte boeken :) In principe gaat een E-reader 600 pagina's mee qua batterij... dus... dat is toch wel aardig wat. Mijn man doet de E-reader pas aan de oplader als 'ie bijna leeg is, want anders word de batterij lui :)

  Groetjes, Puck

  BeantwoordenVerwijderen