Pagina's

woensdag 13 februari 2013

Aswoensdag

Vandaag is het Aswoensdag, het begin van de Veertigdagentijd, als voorbereiding op het Hoogfeest van Pasen. Veertig dagen van inkeer, bezinning en berouw. Om aan je relatie met God en met de medemens te werken.  Om je nog eens bewust te maken van al die zonden die je dagelijks doet. O. ik pleeg geen moorden of steel niet. Hoewel, onder dat laatste vallen ook zaken als illegaal downloaden, een pen van je werk meenemen, enz. Maar ik bedoel meer: roddelen, naar roddel luisteren, je te weinig bekommeren om je naasten, plichten verzaken of wegwuiven, jaloers zijn op iemand of iemand iets niet gunnen, iemand niet kunnen of willen vergeven. Dat soort zaken.

Vasten word er niet meer gedaan, behalve voor Rooms-katholieken op Aswoensdag en Goede Vrijdag. Ik zou het ook niet kunnen omdat ik diabetes heb. Maar je kunt wel soberder gaan leven. Geen luxe of overdadig eten, minder tv kijken of achter de computer zitten. Op bezoek gaan bij iemand aan wie je al lang geleden beloofd heb eens langs te komen e.d. Meer tijd besteden aan je relatie met God, de Bijbel lezen, overdenken en mediteren.

AskruisjeOp Aswoensdag halen de katholieken een askruisje tijdens de Eucharistieviering. De as is van verbrande palmtakjes van het jaar ervoor. As is een teken van boetedoening en berouw. In de Bijbel komt vaak voor dat men as over zich heenstrooit als teken van vasten en berouw. As is ook een symbool van reinheid.
Het askruisje is een teken dat je laat zien dat je echt werk wilt maken om zondige gewoonten en activiteiten achter je te laten. Ik wil mijn leven weer op Jezus afstemmen.
Tijdens het geven van het askruisje zegt de priester: Mens, gedenk dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren (Gen. 3,19). Het askruisje en de tekst herinneren ons aan ons aardse leven, dat eindig is. Eens zullen we voor God staan en hebben we rekenschap af te leggen. Daarom dienen we nu al te beseffen wat er werkelijk toe doet in dit leven.

Ik vind het prettig het askruisje te halen. Niet om aan iedereen te laten zien hoe goed ik wel ben, maar meer om mezelf eraan te herinneren dat er vandaag een belangrijke tijd is aangebroken en wat dat betekent.
Over dat uiterlijke teken: voorafgaand aan het geven daarvan was er een lezing van Matt. 6, 1-6 , 16-18: Doe uw goede daden niet voor het oog van de mensen maar in het verborgene.
Zodra ik de kerk uitstap, veeg ik onmiddellijk het askruisje van mijn voorhoofd.

Voor de rekenaars: De tijd tussen Aswoensdag en Pasen duurt langer dan veertig dagen. De zondag wordt niet als een vastendag gezien en daarom niet meegerekend.

 
AfdrukkenE-mail
 
 

5 opmerkingen:

  1. bijzonder ik wist hier niets van.
    heb ook diabetes dus vasten is niet zo goed :-)
    bezinning is altijd goed welke religie of geen religie ben ik van mening.
    leuk je blog te lezen

    liefs, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist het wel van het askruisje maar hoe het er uit zou zien ... Door jou foto weet ik het nu. Waarom laat je het kruisje niet zitten dan. Halen alle mensen het weg als ze uit de dienst komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het krijgen van het askruisje is het belangrijkste. Op straat hoeft men dit teken niet te zien. Zoals ik al schreef, het is er niet voor het oog van de mensen. Ook al is het zichtbaar weg, ik voel het nog wel. Of anderen het kruisje na de viering ook weghalen, weet ik niet. Ik zit altijd helemaal achterin en ben dus als een van de eersten weg.

      Verwijderen
  3. Vasten is mooi, maar ik zou het ook niet kunnen: val snel flauw. Wel vast ik wel eens van pc of internet, hobby of zoiets. Om die tijd extra te gebruiken voor het bestuderen van de Bijbel, want dat is natuurlijk het doel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist, gewonnen tijd en geld besteden aan je relatie met God en met je medemens.

      Verwijderen