Pagina's

dinsdag 1 juli 2014

Pitmanschool

Eind jaren 60 wilde ik een baantje als administratief medewerkster. Werk was snel genoeg gevonden maar je moest wel de nodige opleiding hebben. Ik had, door omstandigheden, alleen twee jaar ULO gehad, dat was niet voldoende. Ik moest ook kunnen machineschrijven en het liefst ook nog stenograferen.


Dus toog ik 's avonds naar de plaatselijke Pitmanschool, hét instituut voor jongedames (en een enkele jongeheer) om zich deze bekwaamheden eigen te maken.
Eindeloos lettertjes typen, eerst de j en de f, de volgende week de d en de k enzovoorts. Een heel seizoen deed je erover om het toetsenbord te leren beheersen. Maar je kon dan ook blind typen met tien vingers en een hoge snelheid. En je kreeg een heus diploma.


En dat alles wel op een handtypemachine, met rood-zwarte linten. Zoiets als dit:Nu doe ik het met 4 vingers, gaat net zo snel, en op het toetsenbord van de computer.

Hieronder nog een leuk filmpje met The typewriter symphony. Dit kan dus niet meer met het toetsenbord.

8 opmerkingen:

 1. Ach ja, heerlijke muzikale humor. Ik haalde mijn diploma via Scheidegger nadat ik de havo in 1973 had afgerond. Ik tik nog steeds met 10 vingers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hmmm mijn reactie van eerder is verdwenen zo te zien ;-(

  Ik schreef dus..... geweldig dit soort herinneringen, ik leerde het op de Mavo met zo'n tikapparaat.... en blind en 10 vingers en razendsnel ook ;-)
  Inmiddels kan ik het niet meer zo snel als toen maar nog steeds wel blind al gebruik ik niet meer alle 10 vingers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn diploma heb ik ook bij Scheidegger gehaald. Ik had 224 aanslagen per minuut. Op zo'n zwaar antiek type-ijzer ;-) Dan zijn de toetsenborden van nu een heel stuk beter. Knap dat je ook steno hebt geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb typen geleerd tijdens de MULO-opleiding, moest ik 's morgens (ik denk een half uur eerder komen) voor de lessen. Ik kreeg ook een diploma hiervoor. Heb ook nog ergens zo,n antieke typemachine staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een enig filmpje Greet! Dat belletje als je aan het eind van de regel kwam, zo leuk. En goed dat je die cursussen bent gaan doen. Zo komt een mens er ook zonder een afgeronde schoolopleiding.
  Ik heb ook typen geleerd op de MULO, ook met 10 vingers en blind, met diploma. Maar ging ik werken als facturiste op een elektrische machine, wat er toen allemaal op die factuur kwam te staan in het begin...pfff ging veel te makkelijk, je hoefde bijna niet te duwen. Dus afgewend, noodgedwongen. Nu tik ik met 4 of 6 vingers maar wel nog veel zonder te kijken. Gaat net zo snel hoor... :-) Soms zit mijn man te lachen, hij snapt niet dat dat goed gaat...hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahaha, leuk filmpje. Ik heb mijn typediploma nog op een typmachine gehaald, eind jaren 80. Maar in de praktijk nooit op een typemachine hoeven werken. Type nog steeds blind met 10 vingers en heb een boel aanslagen per minuut.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha, ja zo heb ik het ook nog geleerd. het moeilijkst vond ik de letter duidelijk op papier krijgen omdat het zwaar was. Wat heerlijk toen de electrische typemachines kwamen.. Trouwens ik type nog steeds blind, wel zo makkelijk !

  BeantwoordenVerwijderen