Pagina's

vrijdag 27 december 2013

Aan huis

Hier schreef ik over een aantal mensen dat in de jaren vijftig met paard-en-wagen aan huis kwam om wat te bezorgen of te halen. Pas na het schrijven ervan realiseerde ik me dat dat er best wel veel mensen aan de deur kwamen.
  • de schillenboer, die de aardappelschillen kwam halen.
  • de voddenboer, die de lompen kwam halen. In die tijd werd er al best wel afval gescheiden. Oud ijzer en koper werd naar de oudijzerhandel gebracht en kranten naar de oudpapierhandel. AGF-afval ging naar het gat in de tuin en de rest ging in de vuilnisemmer die geleegd werd door
  • de vuilniswagen. Er was toen nog geen plastic afval.
  • de aardappelboer, die in de late zomer zoveel mud aardappels kwam brengen. Die gingen dan de kelder in, antispruit erover en we hadden weer genoeg te eten voor de winter. De zomeraardappelen, evenals de groenten werden door mijn vader in zijn moestuin verbouwd.
  • de kolenboer, die in september kolen kwam brengen: antraciet, eierkolen en briketten. De aardappelen en kolen werden betaald van het vakantiegeld.
  • de melkboer, die elke dag een paar liter melk kwam brengen. De melk werd afgemeten met een koperen (of zo) litermaat die in de melkbus hing. De melk ging in een grote pan en werd onmiddellijk gekookt en in de kelder gezet want er was nog geen koelkast.
  • de scharensliep, die 1x per jaar langs kwam om de scharen en messen te slijpen.
  • de bakker, die een paar keer per week langskwam om zijn broden te bezorgen en op zaterdag altijd een groot roggebrood.  Ik herinner me nog dat de bakker een auto had met heel veel hout eraan. Soms was de broodbezorging niet toereikend en mochten we 's morgens een brood halen bij de bakker op de hoek. Heerlijk vers brood dat nog warm was.
  • de kruidenier, die 1x per week kwam. Hadden we tussendoor iets nodig, dan gingen we naar de winkel op de hoek.
  • de ziekenfondsbode, die elke week zijn bijdrage kwam halen
  • de bladenman, die de Katholieke Illustratie, de Pep en de Margriet kwam brengen.
  • de postbode, die zelfs 2x per dag kwam (uiteraard alleen als er post was).
  • de huisarts. Als er weer eens een kind ziek was, kwam de huisarts aan huis.
Waarschijnlijk ben ik er nog wel een paar vergeten. Want hoe het gas en de elektriciteit betaald werden, kan ik me niet meer herinneren. Het gebeurde in elk geval niet via de bank. In de jaren vijftig had mijn vader nog geen bankrekening, Het salaris werd elke week in papieren zakjes uitbetaald.

10 opmerkingen:

  1. Ik denk dat energiekosten toen nog via ponskaarten werden gefactureerd en dat je het bedrag moest gaan storten bij het postkantoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hadden een gasmeter in de gang bij de voordeur. Daar deed je dubbeltjes in wanneer je gas nodig had om te kunnen koken. Deze meter werd regelmatig leeggemaakt en de dubbeltjes werden uitgestrooid op de eettafel en geteld. Hoe er verder afgerekend werd kan ik me niet herinneren. Het was een hele belevenis om zoveel dubbeltjes te zien. Later kwam er aardgas in huis.

      Verwijderen
    2. Heel vaag staat me hier iets van bij, maar ik weet niet of dat eigen herinnering is, of dat ik het gehoord heb van anderen.

      Verwijderen
    3. @ Marja. Ja, dat zou zomaar kunnen. Ik denk dat het wel zo was.

      Verwijderen
  2. Maar wat was het gezellig al de leveranciers die aan de deur kwamen .Nooit was je een nummer zoals nu in de grote supermarkten .Ook kwam de Olieman de Groenteboer en de Verzekering agent langs.
    Fijn weekend Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij gebruikten geen olie, dus de olieman kwam niet aan. Mijn vader had een eigen moestuin. Daar kwamen de groenten vandaan en anders kochten we die op de markt. Winterwortelen en uien werden ook opgeslagen in de kelder. De verzekeringsagent kwam wel aan huis, ja.

      Verwijderen
  3. De schillenboer kwam altijd op vrijdagmiddag bij ons langs. met paard en wagen. Maar we mochten het paard niet aaien want het was vals :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad de gasman kwam de meter legen, allemaal dubbeltjes, een feest om ze te tellen.
    Hoe het elektrisch betaald werd weet ik niet.
    En ook de verzekeringman kwam aan de deur, hij had een grote bult op zijn hoofd, een aparte meneer maar dat zal wel met zijn beroep te maken hebben gehad.
    En in 1961 kwam zelf de brandweer aan huis om water te brengen, alle leidingen in de straat waren bevroren.
    Alle potten, emmers en pannen werden gevuld met water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over die brandweer heb ik al eerder geschreven, http://greetjedewit.blogspot.nl/2013/01/januari-1963.html.

      Verwijderen