In het fotoalbum van mijn vader heb ik nog een mooie foto gevonden die het tijdsbeeld goed weergeeft.
Vooraan, op de eerste rij de belangrijke heren. De man in het midden lijkt mij de directeur. Hoe verder naar achteren, hoe lager in rang. Mijn vader staat dus op de allerlaatste rij. Een broer van mijn vader had de kans gehad om wat meer door te leren en staat ergens in het midden.
Vijf heren hebben hun ene been over het andere geslagen, maar de directeur zat wijdbeens; hij mocht wat meer ruimte innemen. Verder valt mij op dat je, met uitzondering van de vermeende directeur, geen overhemdsboorden ziet. Misschien waren die opgetrokken zodat ze niet vuil werden.
Ook bijzonder vind ik dat er zo weinig mensen een bril hadden. Hadden de mensen toen betere ogen of werd er minder aandacht geschonken aan verminderd gezichtsvermogen? In de achterste rijen zie ik maar een brillemans. In de voorste rijen dragen er drie een bril. Hadden die het financieel wat breder en konden ze zich daarom een bril veroorloven?
Deze foto is van vóór 1959. In dat jaar verhuisde de PTT naar een grotere locatie omdat Apeldoorn, waar ik in mijn jeugd woonde, overging van een 4-cijferige abonneenummer naar een 5-cijferige. Het dorp werd groot.
Deze foto is waarschijnlijk ook van vóór 1957. Voor 1957 mocht je als getrouwde vrouw geen ambtenaar zijn. En als PTT'er was je, toen nog, ambtenaar. Als je ging trouwen moest je ontslag nemen. Er staan twee dames, mejuffrouwen, op de foto, zoals het hoort op een bescheiden plaats aan de linkerkant. Ze staan er zeer zedig op, de knietjes tegen elkaar. Ik denk dat de voorste juffrouw de secretaresse van de directeur was en de juffrouw daarachter was waarschijnlijk typiste.
Zestig jaar geleden, een wereld van verschil.
Mooie analyse van dit tijdsbeeld.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad wat een verschil he?
BeantwoordenVerwijderenIk herinner me dat mijn moeder vertelde dat ze ook per haar trouwdatum in 1961 moest stoppen met werken...
Overigens....alleen de mensen op de voorste rij zitten, de rest staat.... zou dat ook iets met hun status te maken gehad hebben?
In 1957 werd het verbod afgeschaft. Dat betekende niet dat toen grote groepen getrouwde ambtenaressen bleven werken. Trouwens, ook vrouwen die geen ambtenaren waren, namen meestal ontslag bij hun huwelijk. Ik herinner me nog een keer een discussie onder vrouwen, eind jaren zestig. De vraag was of ze als getrouwde vrouw bleven werken. Veel vrouwen/mesjes antwoordden toen dat als hun echtgenoot het goedvond, ze dat wel wilden blijven doen. Jaja, je moet wel toestemming hebben van je man. En eigenlijk was het toen de eer van de man te na dat ze uit werken ging.
VerwijderenOver die opstelling heb ik ook nagedacht. Natuurlijk, de heren zitten, de mannen staan! Maar hoe die mannen op de achterste rijen allemaal een stukje hoger stonden? Ze staan niet op een bordes voor een deur. Waarschijnlijk is er een hele stellage onder gebouwd zodat ze allemaal met hun gezicht goed in beeld kwamen.
Je hebt de foto goed bestudeerd! Leuk jouw bevindingen daarover te lezen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook nog wel wat oudere vriendinnen die ontslag kregen bij hun werkgever toen ze gingen trouwen...
Wat een mooie oude foto en je verhaal erbij .Pas sinds kort ken ik dat verhaal dat wanneer je trouwde ontslag moest nemen .Wat had ik graag willen blijven werken na mijn trouwen en zeker omdat er een functie in ''de maak'' was als een 'soort'' cheffin en ik was daar wel geschikt voor werd me verteld .Mijn baas is zelfs bij ons thuis geweest om te praten of ik na mijn bevalling niet terug kon komen ,maar helaas .Met een baby op komst en geen enkele opvang ging dat niet door .!
BeantwoordenVerwijderenGr Elisabeth
Tot een wetswijziging in 1956 was een gehuwde vrouw in Nederland niet handelingsbekwaam. Alleen met medewerking van de man/echtgenoot kon een vrouw rechtshandelingen verrichten. Als zij eigen inkomsten had uit een arbeidsovereenkomst moest ze ontslag nemen bij haar werkgever, zodra ze huwde.
BeantwoordenVerwijderenEen meerderjarig ongehuwde vrouw was wel handelingsbekwaam. (uit Wikipedia)
"De witte olifant"
Over die handelingsonbekwaamheid zit er nog en artikel in de pen (op het toetsenbord)
VerwijderenHet was toch echt een mannenwereld .Wat dat betreft is er gelukkig veel veranderd voor de vrouw.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om dit te lezen.
groetjes, Ria
Het zou leuk zijn als je je ideeën over deze foto bevestigd zou zien. Misschien is er een PTT archief bij TNT. Er moet ontzettend veel historie in zo'n bedrijf zijn. Dus misschien kunnen ze er daar wel iets over zetten.
BeantwoordenVerwijderenGoed idee! Bedankt.
Verwijderenniet alles is een verbetering zestig jaar later... maar toch ook veel weer wel gelukkig ! Zouden ze toen vaker worteltjes hebben gegeten ?
BeantwoordenVerwijderen