Pagina's

dinsdag 2 april 2013

Autismeweek

Wereldwijd wordt er vandaag, 2 april, aandacht gevraagd voor autisme op de World Autism Awareness Day. Dit gebeurt onder andere door de actie Light it up blue. Gebouwen zullen dan blauw verlicht zijn, ook in Nederland. Een van die gebouwen is Paleis Soestdijk.
Verder bestaat er in Nederland de autismeweek, de hele week zijn er activiteiten om autisme meer bekendheid te geven. Meer weten? Klik hier.

Hieronder een filmpje met Ban Ki-moon (VN) over het belang van deze dag.


Weer een dag van ......? Onderhand is er elke dag wel een Dag van ....................! Is dit nodig?

Voor 2009 wist ik niets van autisme. Goed, een kennis van me had een dochtertje met autisme. Het kind was zwakbegaafd. Het liep de hele dag op de tenen en had geen contact met haar moeder. Ook praatte ze niet. En dan kende ik nog Rainman uit de gelijknamige film. (Later werd het me duidelijk dat hij geen echte autist is, maar een savant.)

In 2008 leerde ik een lieve vrouw kennen. Ze had drie kinderen met autisme. Vreemd, toen ik de kinderen leerde kennen, leken het me toch wel vrij normale kinderen. Je kon ook zo maar met ze praten, net als met andere kinderen. Ze gingen ook gewoon naar school. Haar man, de vader van de kinderen, werd ook verdacht van autisme en ja hoor, begin 2009 kreeg hij ook de diagnose: Asperger. Ik was toch eigenlijk wel benieuwd wat autisme nou eigenlijk was. Ik kon gewoon met haar man praten. Oké, hij had wel een beetje een vreemde stem maar hij had toch ook wel een goede baan. En je zag aan de buitenkant ook niets geks aan hem of zijn kinderen.

Wat was dat dan, autisme? Ze kon het me niet goed uitleggen en daarom ben ik maar eens gaan googelen. Ik kwam onder meer op een website van een jongeman en daar las ik zijn verhaal. Verhip, dacht ik, dat is mijn verhaal. Ik ging steeds meer lezen over autisme en steeds meer herkende ik mezelf erin.
Ik ben toch niet gek, dacht ik bij mezelf, ík ben toch geen autist.
Na een week ben ik toch maar naar de huisarts gegaan. Jij? Autist? was zijn reactie. Maar na een gesprek vond hij dat er toch wel wat inzat en hij stuurde me door naar GGZ. Een half jaar later, ik was inmiddels 59, kreeg ik ook de diagnose: Asperger.

Mede om bovenstaande is het nodig dat er meer bekendheid komt met autisme. Met name in de zorg. Ik zou dan bijvoorbeeld niet door psychologen als lastig uitgemaakt zijn, maar men had verder gezocht en waarschijnlijk op autisme uitgekomen. Bovendien, autisme is er niet alleen bij kinderen maar je hebt het voor je hele leven. Ook kinderen van nu met autisme worden ouder. En als ze tachtig zijn, mag je ook nog verwachten dat ze dan de aangepaste zorg krijgen.

Maar het is ook goed dat niet-autisten meer kennis krijgen over en begrip krijgen voor autisme. En inzien dat het veelal normale mensen zijn die echter anders denken en doen. Vroeger of later krijgt u ook met mensen met autisme te maken. Er zijn er zo'n 190.000 van in Nederland.

5 opmerkingen:

  1. Wij wisten ook nergens van tot onze jongste enkele jaren geleden die diagnose kreeg. Er is nog heel veel onbekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, soms is het inderdaad goed om iets of iemand of een beroepsgroep een jaar/week/dag onder de aandacht te brengen. De laatste tijd schiet het heel ver door, waardoor het ook amper extra betekenis/aandacht meer krijgt.


    Even voor de goede orde: de medische wereld is schuldig aan het ontstaan van de uitdrukking 'Hij is bekend met...'. Jij verwart die (in mijn ogen lelijke) uitdrukking met iets anders.
    In je artikel schrijf je twee keer zoiets als: bekendheid hebben met. Ik zou het vervangen door kennis over. Of: dat autisme meer bekendheid krijgt. Of: dat er meer kennis is over de verschillende verschijningsvormen van autisme.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een vreselijke hekel aan die uitdrukking 'Bekend zijn met'. Als iemand mij dat vraagt antwoord ik meestal: Ja, ik ben er bekend mee, maar ik heb het niet/en ik heb het ook.
    Bedankt voor de tip. Ik heb 'bekendheid met' vervangen door 'kennis over'.
    Ik vind dat 'men' te weinig bekend is met autisme. Ik wist er niets van en ook Marja beaamt dat. Als mensen eerst maar eens zouden weten dat autisme en Rainman twee verschillende zaken zijn, dat iemand met autisme niet per definitie zwakbegaafd is en dat autisme veel verschijningsvormen heeft.
    Als je niets doet, komt die kennis en dat begrip er zeker nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wil er graag meer over weten want inderdaad steeds meer mensen in mijn omgeving hebben een 'vorm van'..
    In onze familie komen aandoeningen voor waar ik me nooit in verdiept zou hebben totdat je ermee te maken krijgt.
    ach.. menselijk toch ?

    Greet om op je verzoek terug te komen:

    http://ietsiepietsiekitschie.blogspot.nl/p/harrie-sally.html

    Liefs, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is goed dat er aandacht voor komt, juist voor het begrip!

    BeantwoordenVerwijderen